http://hidastaelamaa.fi/2013/03/hiljaisuuden-aani/

*

Genesaretinjärven pohjassa Stonehengeä suurempi kivimuodostelma. "Toistaiseksi tutkijat eivät tiedä, mikä rakennelma on tai miksi se on tehty. Teoriat vaihtelevat muinaisesta kalojen kasvatuslaitoksesta aikansa mahtavimpaan kaupunkiin." :

http://yle.fi/uutiset/genesaretinjarven_pohjasta_paljastui_stonehengea_suurempi_kivirakennelma/6578266

*

 

Hevosten suojelija, kelttiläinen jumalatar Epona vai myyttinen lohikäärme?

"Some historians believe the figure represents a horse goddess connected with the local Belgae tribe, others believe it is Celtic goddess Epona, protector of horses, while an alternative theory suggests it is not a horse at all but the mythical dragon slain by Saint George." :

http://www.ancient-origins.net/ancient-places-europe/mystery-white-horse-uffington-001445

*

Rikalan muinaispolku

~~~~

Suomalais orjat keskiajalla

"Suomesta ryöstettiin keskiajalla ihmisiä myytäväksi etelän keskusten orjamarkkinoilla. Venäläisissä kronikoissa on toistasataa kertomusta kaappausretkistä Karjalaan ja Suomeen. Koska vankien kuljetus pitkin Venäjän jokia oli kallista, pohjoisesta kannatti viedä pikkulapsia ja naisia, joista maksettiin korkeita hintoja. Vangit saattoivat päätyä orjiksi Persiaan, Kaukasiaan ja jopa Intiaan asti.

Idän orjakauppa keskiajalla kuvaa pohjoisen ihmisryöstöjä osana koko Venäjän orjakauppaa. Teos selvittää valaisevasti kaupan rakenteita: orjien kysyntää, määriä, kauppareittejä ja hintoja. Lisäksi se hahmottelee orjakaupan sosiaalista ja poliittista ulottuvuutta. Tutkimus on Suomessa uraauurtava - aiempia esityksiä aiheesta ei ole.

Jukka Korpela on Itä-Suomen yliopiston yleisen historian professori."

~~~~

Norppa toi muikkuja

"– Norppa toi minulle näytille toistakymmentä isoa muikkua. Sitten se näytti yhdellä muikulla, miten muikun syöminen tapahtuu. En unohda sitä tilannetta koskaan."