Aamulehti: "Revontulia saatetaan nähdä tänään ja huomenna Etelä-Suomessa asti.

Ilmatieteen laitos kertoo, että auringossa on ollut voimakas hiukkaspurkaus, joka on tulossa maata kohti. Jos se osuu maahan ennusteen mukaan, tänään ja huomenna voi olla tavallista paremmat mahdollisuudet nähdä revontulia. Todennäköisyys magneettiselle myrskylle on Ilmatieteen laitoksen mukaan hyvin suuri.

 

Ilmatieteen laitoksen mukaan revontulia näkyy Suomessa eniten Pohjois-Lapissa Kilpisjärven leveyspiirin tuntumassa. Jos taivas on kirkkaana pimeään aikaan, revontulia havaitaan siellä keskimäärin kolmena yönä neljästä. Etelään päin siirryttäessä revontulten lukumäärä pienenee myös nopeasti.

Tähtitieteellinen yhdistys Ursa kertoo, että revontulia nähdäkseen kannattaa tähytä pimeän tullen pohjoiselle taivaalle. Revontulia on myös päivisin, mutta taivaan valoisuus vaikeuttaa niiden näkemistä. Täysin pilvisellä säällä niitä ei voi nähdä."

 

Revontulien esiintymisen todennäköisyys reaaliajassa, koko Suomi :

http://aurora.fmi.fi/public_service/suomi/latest_nur_sod.html

Kaikenlaisia taivaankannen havaintoja:

http://www.avaruus.fi/

 

Erittäin mielenkiintoinen tiededokumentti "Pimeyden arvo". Miten keinovalo vaikuttaa terveyteemme ja maapallon eliöstöön. Rintasyöpäriski lisääntyy vuoro- ja yötyössä 1,5-2 kertaiseksi. Valosaaste harhauttaa eläimiä. Tähtien tutkija nauttii työstään pienessä kaukoputki-luolassaan (unelma-ammattini, huokaus...) :

http://areena.yle.fi/tv/2101839