Ei unohdeta lähihistoriaa. Seuraavat lyhennelmät olen poiminut Ilta-Sanomien Historia-liitteestä "Suurhyökkäys".

~~

Neuvostoliiton sotahistoria jakaa vuoden 1944 taistelut kymmeneen strategiseen iskuun.:

1. Leningradin saarron murtaminen tammikuussa

2. ja 3. Ukraina

4. Suomi

5. Operaatio Bagration, tarkoitus murskata Saksan keskinen armeijaryhmä

6. Baltia

7. Unkari

8. Balkan

9. Petsamo

10. Vuoden 1945 vaihtuessa puna-armeija oli raivannut esteet Neuvostoliiton rajoilla ja aloitti kilpajuoksun länsiliittoutuneita vastaan kohteena Berliini

~~

Suurhyökkäys alkoi 70 vuotta sitten Kannaksen Valkeasaaresta. Se oli yhtä helvettiä. Adolf Ehrnrooth kuvasi että tykistötuli oli suurhyökkäyksen ensimmäisenä päivänä, 9. kesäkuuta niin tiuhaa ettei yksittäisiä laukauksia erottanut. " Se oli ulinaa. Se oli vaan yhtä ulinaa".

Kun puna-armeija suurhyökkäys alkoi, kuultiin se Helsingissä, Mikkelin Päämajassa ja syvällä Keski-Suomessa. Mikkelistä oli etulinjaan 220, Helsingistä 270 km. "Siitä tulee valtava akustinen energia kun tuhannet tykit ampuvat: lähtölaukaukset, ammusaallot, räjähdysiskemät. Niissä on runsaasti matalia taajuuskomponentteja jotka fysiikan lakien mukaan etenevät kauas. Ilmakehä voi toimia linssinä ja kasata äänienergiaa tietylle etäisyydelle. Lähellä voi olla alue minne ei kuulu mitään, mutta satojen kilometrien päähän voi kuulua hyvinkin selvästi. Ääniaaltoa muistuttavan paineaallon voi havaita koko kropalla. Rakennukset ovat hyviä mikrofoneja, niillä on oma taajuutensa ja värähtely alkaa huonosti kitatuissa ikkunoissa. Sumu ja pilvisyys parantavat kuuluvuutta verrattuna helteiseen säähän, jolloin ilma nousee ylöspäin" (Ossi T. Ojanen, ilmakehän akustiikkaan erikoistunut tohtori)

Ihantala: Tykistö oli omaksunut vuosi aikaisemmin suomessa keksityn korjausmuuntimen käytön, maailmanmitassakin ainutlaatuisen keksinnön, jonka avulla yksi tulenjohtaja pystyi ilman laskemista antamaan tykeille tulikomennot. Joukoilla oli nyt uusia panssarintorjuntavälineitä, panssarinyrkkejä ja kauhuja. Se terästi taistelutahtoa ja Ihantalassa tehtiin ihmeitä.

Ihantala, JR 35: Tulihelvetti kesti yhtäjaksoisesti yli viisi vuorokautta, poteroissa ei nukuttu. Ihantalan ihme koostui monesta asiasta, mutta viimekädessä lopullinen oli korkeimman kädessä. Marraskuussa sotilaat kotiutettiin.

Marsalkka Mannerheim ei uskonut Neuvostoliiton hyökkäykseen vaikka sai siitä ennakkotietoa.

(Iltasanomien applikaatio Suurhyökkäys saatavana AppStoresta, alkaen 9.6 ja seuraten tapahtumia päivä päivältä. Videoita, haastatteluita, lehtileikkeitä, radiotiedotteita.)