[Suomalainen kansansävel. Kanteletar.] Lähde

1. Tuuti lasta tuonelahan,
Alla nurmen nukkumahan,
Tuonen lasten laulatella,
Manan neitojen pidellä!
Manan kätkyt kaunoisempi,
Tuonen tuutunen parempi.

2. Tuuti, tuuti tummaistani,
Tummaisessa tuutusessa,
Tummaisella tuutijalla,
Tummaisen tuvan sisällä!
Tupa suuri Tuonelassa,
Manalla majat avarat.

 

Ikivanha suomalainen uskomus oli siis että sielu menee ensin Tuonelaan arvioitavaksi ennen Lintukotoon siirtymistä joka oli taas hyvien ihmisten taivas Pohjantähdellä. Niin kaunista oli kuoleman Tuonela että siitä laulettiin pienokaisille. Ei vastaa oikein nykykäsitystä, joka on täysin päinvastainen.

https://vimeo.com/127789125

 

"Lintukodossa asui pienikokoisia ihmisentapaisia olentoja, lintukotolaisia eli taivaanääreläisiä eli ääreläisiä". (wikipedia)

"Lintumyytit ovat hyvin samankaltaisia laajalla alueella Suomesta Uralille – ja kauempanakin idässä. Uskomusten muinaisuudesta kertoo se, että vesilinnut ovat yleinen kuva-aihe Äänisen kalliomaalauksissa ja kalliopiirroksissa.

Linnuilla on keskeinen osansa niin maailmankaikkeuden synnyssä kuin ihmisen elämänkierrossakin. Vesilinnun munasta syntyy maailma ja pitkin linnunrataa lentävät linnut tuovat ihmisille viestejä jumalilta. Kuolevan ihmisen henki lentää lintuna ruumiista, mutta palaa sieltä ottamaan vastaan elävien tuomat antimet – ja palaa vielä jonakin päivänä elämään.

Ylistä maailmaa kuvastaa suomalaisessa kansanuskossa Lintukoto, jossa lintujen on ajateltu talvehtivan. Lintukoto on kaiken hyvän maailma, jonne johtaa ahdas aukko eteläisessä horisontissa, paikassa jossa taivaankansi koskettaa maanpintaa. Ylinen on etelässä ja nimensä mukaisesti ylhäällä taivaissa. Etelä voi olla sukua sanalle »esi», joten etelässä sijaitsee taivaankannen etummainen ja kantauralilaisissa uskomuksissa myös ylempi osa, kirjaimellisesti ylinen.

Ylisessä kasvaa suuri koivu tai suomalaisessa perinteessä tammi, jonka juuristossa on maailmanjoen alkulähde. Puun lähellä on lämmin elämänjärvi tai elämänmeri, jossa vesilinnut ja ihmissielut elvytetään ja uudistetaan. Suomalaisissa kansanuskomuksissa ylinen on muuttunut etelässä sijaitsevaksi muuttolintujen asuinpaikaksi ja elämänmeri sitä ympäröiväksi ikuisesti lämpimäksi mereksi. Ylistä hallitsee vanha nainen. Hän on elämän hallitsija, synnytyksen ja äitiyden suojelija, sielujen lähettäjä, vesilintujen suojelija ja jumalten äiti. Keväällä linnut tuovat Lintukodosta mukanaan lämmön, auringon ja linnunmunien muodossa kaivattua täydennystä ihmisten ruokavalioon."

 

http://www.taivaannaula.org/2012/11/16/jumalten-ja-vainajien-linnut/