Artikkeli lyhyesti: Meidän täytyy sivilisaationa valita arvomme joita vaalimme ja tehdä näistä arvoistamme perusta kaikelle. Ei niin, että annamme arvomme pois talouden hyväksi. Olemme vauras yhteisö jos kunnioitamme arvojamme, koska silloin mahdollistuu ihmisen vapauttaminen pelon kahleista. Olemme tällähetkellä konfliktin ajanjaksossa, elinaikanamme sota muuttuu vanhentuneeksi. Uusi tieto paljastaa totuuden siitä kuka olemme, totuuden todellisista kyvyistämme. Se muuttaa kaiken, se muuttaa tavan jolla meidät on opetettu käsittelemään ongelmiamme ja avaa oven välittämisen ja yhteistyön sukupolvelle. Nostamme elämisen standardia jokaiselle ihmiselle kannattavalla, taloudellisella tavalla. Ei enää niin että on vain muutamia jotka hyötyvät toisten kustannuksella. Käynnissä on taistelu omasta tarinastamme: kuka olemme, mikä on alkuperämme, mitkä ovat kykymme. Meillä on oman kehomme kemia, jonka luomme ajatuksilla, tunteilla, uskomuksilla. Ymmärrämme olevamme osa kenttää ja kykenevämme tieteiselokuvista tuttuihin temppuihin omassa olohuoneessamme. Kenttä ei ole ulkopuolellamme vaan me olemme se kenttä ja lomittumisen periaatteen mukaisesti toiveemme kulkeutuu jopa toiselle puolelle maapalloa. Ajattelutapamme muutos uhkaa kokonaisia teollisuudenaloja, joten tietoa yritetään piilotella. Siksi on olemassa "kielletty" kosmologia, kielletty biologia, kielletty arkeologia ja geologia.

Alkuperäiset kansat ympäri maapalloa kertovat tarinaa että olemme yhdistyneitä suurempaan kosmologiseen perheeseen. Tämä on menneisyytemme perintöä ja perintöomaisuutta jolle meidän täytyy rakentaa tulevaisuutemme jos olemme valmiita hyväksymään itsemme. Kosmologia johtaa meidät arkeologisiin löytöihin jotka kaltaisemme ihmiset kirjasivat ylös. Jotakin tapahtui menneisyydessämme joka oli niin tärkeää että he näkivät vaivaa tallentaakseen nämä tuhansiksi kivilaatoiksi. Ihmiskehityksemme on siis linkittynyt muinaiseen älykkyyden väliintuloon, emme ole evoluution tulosta.

 

Suomensin videolta Gregg Braden: https://youtu.be/WEsH4GaNKX0

Kun kunnioitamme arvojamme, ihmiskunnalle mahdollistuu vapautuminen pelon kahleista.

"Tiede muuttaa kaikkea, jaan uusia löytöjä jotka kumoavat 150 vuotta biologista ajattelua ja 300 vuotta tiedettä, fysiikan ja matematiikan suhteen. Kyse on sinusta ja minusta, suhteesta itseemme, toisiimme, maapalloon, kosmokseen, tulevaisuuteen, menneisyyteen.

Haastattelija: Sanoit että tämä on käänteentekevä aika historiassa, mitä kohti olemme menossa ja miten otamme osaa?

Olemme sivilisaatio ja planeettamme elää luonnollisia kierroksiaan, rytmejä jotka toistuvat ennustettavasti. Mutta on myös suurempia ajankiertoja joita ei ajatella, ilmastonmuutos on yksi esimerkki jota elämme. Emme tosin aiheuttaneet sitä. Maapallon talousjärjestelmä läpikäy muutosta. Taloutta ajatellaan usein rahana, vaikka olen ollut alkuperäisasukkaiden parissa joilla ei ollut rahaa mutta hyvin terve talous joka perustuu ihmisiin ja suhteisiin, elintärkeiden varojen jakamiseen kuten ruoan, energian, veden, lääkkeiden ja kommunikaation jakamiseen. Rahajärjestelmä on rikki, se ei enää toimi.

Käymme myös läpi ihmiskonfliktin kierrosta. Joka ei ilmenny aina täysin spontaanisti mistään riippumatta, vaan seuraa aurinkokierroksia jotka vaikuttavat planeettamme magneettikenttiin. Kun magneettikenttä on vahva, olemme vähemmän agressiivisia, yhteistyökykyisiä. Kun se on heikko kuten nyt ollessamme aurinkokierrosten välissä aurinkominimissä, (< linkki Ilmatieteenlaitos) olemme alttiita konfliktille. Kun laitamme talouden, konfliktin, ilmastonmuutoksen sekä kehitetyn teknologian yhteen, usein tapahtuu että tiede ja teknologia ovat päihittäneet moraalin. Tarkoitan ettei teknologia ole hyvää tai pahaa, vaan kehitämme teknologiaa esimerkiksi muuttaaksemme elävän sikiön sisällä olevaa DNA:ta äidin kohdussa. Tällä voi olla tietenkin hyviä vaikutuksia syntymävikojen havainnoinnissa, mutta joidenkin tiedemiesten mielestä meidän tulisi käyttää sitä täydellistääksemme sikiötä. Mutta mikä on täydellistä? Silmienväri, hiustenväri, lihasmassa, älykkyysosamäärään vaikuttavat aivosolut? Totuus on että erilaisuutemme on voima, ja on mielestäni asioita joiden kanssa ei kannata pelleillä.

Meidän täytyy sivilisaationa valita arvomme joita vaalimme ja tehdä näistä arvoistamme perusta kaikille käytännöillemme. Tekoäly, kaikki valvonta, kommunikaatio... tämä teknologia on olemassa, joten meidän yhteisönä tulee valita mitä arvostamme, mikä on meille tärkeää. Ei niin että annamme nämä arvomme pois talouden hyväksi. Laittakaa talous takasijalle. Moni ihminen ei pidä tästä. Mutta mitä he eivät tiedä, on että olemme jo vauras yhteisö jos kunnioitamme arvojamme. Koska silloin mahdollistuu ihmisen vapauttaminen pelon kahleista. Pelko on pidellyt meidät niin erillään, promotoiden sotaa jo ajanlaskun alusta. Uskon että kasvamme ulos uskomuksesta että sota ratkaisee ongelmamme, elinaikanamme sota muuttuu vanhentuneeksi. Se on niin innoittavaa, promoamme uusia löytöjä jotka paljastavat totuuden siitä kuka olemme, kyvyistämme. Se muuttaa kaiken, se uudelleenmuotoilee tavan jolla meidät on opetettu käsittelemään ongelmiamme ja avaa oven välittämisen ja yhteistyön sukupolvelle, kun nostamme elämisen standardia jokaiselle ihmiselle kannattavalla, taloudellisella tavalla. Ei enää niin että on vain muutamia jotka hyötyvät toisten kustannuksella. 

Tässä kohtaa olemme nyt, siksi se on niin harvinainen ja arvokas hetki sivilisaatiomme historiassa. 

Haastattelija: Valtavan hienoa, miksi tiedemiehet ja media eivät kuuluta tästä kaikkialle? 

Syynä on raha, vakiintunut tapa, ego ja valta. Tiedeyhteisö on tietoisia joistakin näistä, mutta niitä pidättelee akateemiset instituutiot tai yritykset jotka luottavat rahaan. Edessämme on juuri nyt käynnissä taistelu omasta tarinastamme: kuka olemme, mikä on alkuperämme, mitkä ovat kykymme. Halusin jakaa uuden ihmisen tarinan koska tapahtuu muutos ajattelussamme yhteydestämme, siitä miten olemme osa kenttää, kyky itsesäännöstellä. Kentän perusperiaatteet ovat holografinen, fraktaali ja lomittumisen periaatteet. Ne voimaannuttavat meitä tavoilla joka vaikuttaa vanhalta tieteisfiktiolta joka siirtyi mystikoille, joogeille, parantajille, shamaaneille. Nyt voit tehdä monia näistä olohuoneessasi jos ymmärrät ja hyväksyt suhteesi omaan kehoosi ja elämään ympärillämme. Se on hyvin, hyvin erilaista kuin mitä meille on opetettu aiemmin. 

Miten voimme ratkaista ongelmat, ellemme ole rehellisiä ongelmista?

Haastattelija: Miksi tämä tieto on kiellettyä oppilaitoksissa?

Se on niin syvästi piilotettu ja kielletty että 2000 luvulla jotkut tähän liittyvät kirjat ovat Amerikassa bannattujen listalla yliopistojen kirjastoista. Syy miksi tämä on kiellettyä, on, että se muuttaa ikuisesti tavan jolla meitä on opetettu ajattelemaan. Se uhkaa vakiintunutta tarinaa, kokonaisia yrityksiä. Kokonaiset teollisuudenalat perustuvat näihin vanhoihin tarinoihin. On uskonnollisia syitä. On yrityksiä jotka eivät halua farmasian teollisuuden alan loppuvan eli uskomuksen että on ulkoinen kemiallinen ratkaisu, vaihtuvan siihen että meillä olisikin oman kehomme kemia jonka luomme ajatuksilla, tunteilla, uskomuksilla.

Minulla on ystäviä jotka ovat työskennelleet yliopistolla opettajina 40 vuotta. Kysyin heiltä miksi et jaa nuorisolle sitä tietoa mistä me juuri nyt puhumme. Antakaa nuorisolle Darwinin teoria, antakaa heille vanhat tiedot ja uudet tiedot että he voivat päättää itse. Mutta ystäväni sanoivat että se on liian suuri asia heidän muutettavaksi, se mitätöisi heidän 40-vuotisen uransa. Mielestäni se on päinvastoin, tiede on jatkuvasti päivittyvää, tulee uutta tietoa. Sanotte nuorelle että opiskele tämä ulkoa. Mutta jos sanoisittekin että on olemassa mysteeri, totuus on ettemme tiedä mistä olemme tulleet, miten tänne pääsimme, emme tiedän miten universum sai alkunsa. Nuorison silmät syttyisivät, "ehkä minä saan sen selville". Näin sytytät nuoren ihmisen sielun, inspiroiden heitä selvittämään mysteereitä. Itselleni mikään muu ei voisi olla kiinnostavampaa. 

Elämme siksikin käänteentekevää aikaa, että maailma muuttuessaan vaatii uusia ratkaisuja ja tapa miten meidät on opetettu ajattelemaan, ei ole tarpeeksi. Se epäonnistuu, ajattelemmepa energiaa, ilmastonmuutosta, parantamista, immuunijärjestelmää ja muita. Mutta uudet tiedot jatkavat siitä missä vanhat loppuivat. Ajattelen holistisesti että olemme oppimiskäyrässä, joten ei ole tarpeen tuomita menneisyyttä, se toimi tarpeeksi hyvin päästäksemme tähän saakka. Nyt kun meillä on uutta tietoa ja löytöjä, voimme luopua vanhasta. 

Maailmassa on nykyään paljon tuskaa. Jos sinulla ei ole työkaluja käsitellä sitä, se ilmenee pelkona, joka usein ilmentyy vihana. Maailmassa on paljon vihaa tällä hetkellä. Tehokkain tapa parantua on jakaa tietoa siitä kuka olemme tässä maailmassa, mitä tiedämme itsestämme suhteessa toisiin.

Haastattelija: Valotetaanpa yhteistyötä jota teet Nassim Harameim:in (<linkki youtubevideoon) kanssa uskomattomasta tutkimuksesta mm. ekstraterrestiaaleista, eli arkeologisesta todistusaineistosta. Mennään asiaan jota kutsutaan kielletyksi tieteeksi, menneisyytemme salaisuudeksi, tulevaisuutemme lupaukseksi. 

Se on todellakin kiellettyä, kielletty biologia, kielletty geologia, kielletty kosmologia, kielletty arkeologia. Menneisyytemme salaisuus. Asiaa mistä puhumme on käsitelty lähes universaalisti muinaisten ja alkuperäisten kansojen parissa tuhansia vuosia. Ei tieteenä, vaan perusperiaatteena ja filosofioina että olemme yhdessä ja yhteydessä toisiimme. Yksikään alkuperäinen kansa ei ole sanonut että olisimme sattumanvaraisen prosessin tuotosta. Vaan jokaikinen, toisistaan riippumatta, tuhansien vuosien aikana, kertoo tarinaa että olemme syvästi yhdistyneet suurempaan kosmologiseen perheeseen. Ja tämä on menneisyytemme perintöä ja perintöomaisuutta jolle meidän täytyy rakentaa tulevaisuutemme jos olemme valmiita hyväksymään itsemme.

Ja mihin tämä johtaa? Vakava kysymys. Rakastammeko itseämme tarpeeksi, hyväksyäksemme mitä uudet tiedot paljastavat siitä mitä tarkoittaa olla täysin ihminen. Rakastammeko itseämme tarpeeksi, elämmekö tavoilla jotka ravitsevat kehojamme, välitämmekö toisistamme. Tavallaan se mahdollistaa meidän täyttämään tämän potentiaalimme.

Meillä on siis intohimo jakaa tätä tietoa, Nassim tuntee vastuuta jakaa tietoaan ja sanoi kauniisti: "Minulla on sydämestäni halu, en voisi kuvitella lähteväni tästä maailmasta ilman että olisin jakanut tietoani mitä olemme löytäneet." Joten päätimme tehdä tämän oppikurssiksi että voisimme ensiksikin pilkkoa sen osiin. Järjestelimme ajatuksemme Nassimin kanssa ja osioita on yhteensä 16. Aloitan kertomalla tietoja kentästä johon ihmisinä kuulumme. Muistakaa että kenttä ei ole ulkopuolella, me olemme se kenttä. Ja kun ymmärrämme tämän kentän pääperiaatteet, ymmärrämme avaimet potentiaaliimme. Puhun kietoutumisesta/lomittumisesta (entanglement) mitä se on, mistä tiedämme mitä tapahtui, mitä ovat kokeet jotka todella näyttävät että universum on kietoutunut/lomittunut. Mitä se tarkoittaa jos tahdot lähettää parantavia värähtelyjä joillekin toisella puolella maailmaa, miten se toiveesi pääsee perille? Kerron että toiveesi on jo siellä. Ja kurssin osiossamme tulette näkemään miksi ne ovat jo siellä. Se on yksi pääperiaate, holografinen lomittuminen.

Fraktaalit liittyvät aikaan. Elät fraktaalikuvioita jokaisessa suhteessasi, avioliitto, ero, menestys, epäonnistuminen, tuska, parantuminen, anteeksianto. Jokaisessa kokemuksessasi elämäsi varrella istutit kokemuksen siemenen halki avaruus-ajan. Se seuraa hyvin tarkasti tiettyä kaavaa jotka voidaan ennustaa. Olen luonut sinulle ennustinlaskimen joka auttaa ymmärtämään elämäsi kaavoja. Jos ne ovat hyviä, ok, mutta jos haluat muuttaa niitä, autan ymmärtämään miten tehdä muutokset.  Puhun ihmiskehon uusista löydöistä/tieteestä, "pehmeästä teknologiasta" koska emme ole tietokonesiruja. Itsesäätelemme nollapistehetkeä (0.7 volttia) ajatuksin, tuntein, uskomuksin, keskittymisellä.

Minulla on myös osioita kielletystä kosmologiasta, sillä biologia on kosmologian tulos. Mitä tapahtui kosmoksessa, edelsi sitä mitä meille elämässä tapahtui. Kielletyssä biologiassani kerron ettemme ole evoluution tulosta. Kosmologia johtaa meidät arkeologisiin löytöihin jotka kaltaisemme ihmiset kirjasivat ylös. Jotakin tapahtui menneisyydessämme joka oli niin tärkeää että he näkivät vaivaa tallentaakseen nämä tuhansiksi kivilaatoiksi. Monissa kulttuureissa, maanosissa oli samanlaisia kokemuksia. Se mitä he kuvaavat, on oma suhteemme kosmiseen perheeseen, mahdollisesti DNA- ja syntymätapahtumia, hybridisuhteita. Mielestäni tärkein asia on, että on olemassa käsikirjoitus näissä laatoissa joita ei ole koskaan käännetty. Näiden laattojen ikämääritys menee tuntemamme ihmissivilisaation yli. Yksi mysteeri on että emme tiedä mistä kieli tai aakkoset tulivat. Olemme juuri kääntämässä laatan tekstiä, se saattaa olla jokin kaikkia kieliä edeltävä protokieli.

Kohta 22:11 Oppikurssin osio 9: Avaruus ei ole tyhjä. Osio 10: Mustien aukkojen uudelleenarviointi, luomisen lähde. Osio 11: Protonit eivät valehtele, protonit ovat minikokoisia holografisia mustia aukkoja. Osio 12: Koolla ei ole väliä, pienimmästä atomipartikkelista multiversumiin. Luomisen fraktaalinen luonne, mukaanlukien meidän paikkamme siinä, on perustavanlaatuista olemassaolossamme. Skaalautuminen. Osio 13: Resonanssin voima, muinaisten sivilisaatioiden mysteerien ratkaiseminen. Resonanssi on värähtely-yhteys joka on kaiken välillä universumissa. Osio 14: Resonanssi avain, salaisuus miten hallita vakuumia/tyhjiötä. Osio 15: Muutos ajattelussa, resonanssin soveltaminen jokapäiväisessä elämässä. Miten meditaatiotekniikat ja ymmärrys tietoisuudesta voivat auttaa. Osio 16: Muinaiset aarteet. Ihmiskunnan kehityksessä on puuttuva linkki, mutta se ei ole evolutionaarinen esi-isä jota arkeologit ovat etsineet. Kehityksemme on syvästi linkittynyt muinaiseen älykkyyden väliintuloon. Mesoamerikan tutkimukset."

*

EldoRa ja Siman videolta Law of One suomensin:

"Ra on 6 tiheystason kollektiivitietoisuus joka opastaa ihmisiä. Atlantiksen tuhon jälkeen Ra palasi Egyptiin Nefertitin ja Akhenatonin aikana. Nefertiti ja Akhenaton poikkesivat aikaisemmista faaraoista siten että he eivät halunneet orjuuttaa kansaansa, he uskoivat ihmisen vapauteen, esiintyivät tavallisissa perhekuvissa eivätkä halunneet tulla palvotuiksi. Mutta he halusivat ihmisten seuraavan aurinko-opetuksia Yhdestä Luojasta. Nefertiti ja Akhenaton kukistettiin koska ei ollut vielä valon aika uudelleen. EldoRa ja Siman jatkavat heidän työtään, joten he saavat akaasisista aikakirjoista latauksia, että heidän sieluntehtävänsä aktivoituisi. He jatkavat Yhden Lain opetuksia ihmisille.

Nefertiti ja Akhenaton kykenivät muuttamaan säätä, luomaan asioita. Ra ja Siriuslaiset (leijona/feline -rotu) rakensivat pyramidit ja Sfinksin joka on linjassa Siriukseen. Leijonaportin 8-8 aikana vuosittain pääsemme sisään Siriuksen energiaan, eli RA:han eli Yhden Lakiin. Maapallolla on 12 portaalia yhteydessä galaksin 12 portaaliin, mitä kautta saamme tähtitietoa. Nyt uudelleenluodaan kristustietoisuutta maapallon ympäri RA-kollektiivin avustuksella, ylösnousseitten mestareiden avustuksella, enkelivoimien ja Venuksen Hathorien avustuksella. Nämä olennot auttavat ihmisiä ja palaavat takaisin elämäämme että meillä olisi opetuksia ja työtä tehtävänä. Meidän ihmisten täytyy tehdä työtä maan tasolla, maan hoitamista, pyhiin portaaleihin matkustamista fyysisesti niiden aktivoimiseksi. Eli korkeavärähteinen valo tarvitsee meitä ihmisiä välikappaleiksi. Työmme on siis vasta alkamassa. Kun valoheimomme jättää egon/ylpeyden sivuun, olemme nopeassa koulussa.

Melkisedekin (<linkki wikipediaan) mysteerikoulu on universumin vanhin, se on tavallaan sateenvarjo muiden mysteerikoulujen yllä. Sillä Luojasta ensimmäisenä erottautuneet olivat arkkienkelit ja Melkisedekin tehtävä oli jakaa tietoa ympäri universumia. Melkisedekin jäsenistön pyhä vastapari on Ruusun Melkisedekin jäsenistö ja nämä kaksi opettavat pyhän maskuliinisuuden ja feminiinisyyden opetuksia. Maskuliinisuus on logiikkaa, feminiinisyys on sydän, leikki, tanssi, äänihoiva. Ei voi ylösnousta pelkällä logiikalla, täytyy olla tasapaino. Jos tanssiminen tuntuu oudolta, kehossasi odottaa aktivointi. Tanssi ei ole show-esiintymistä, vaan osa mysteerikoulua.

EldoRa: "Alatte kaikki tulla ympärillemme joko Youtuben kautta tai mysteerikoulumme (NEMS, New Earth Mystery School) kautta, tai fyysisen tapaamisen kautta festivaaleilla. Monet alkavat tuntea outoa vetoa tavata meidät, osallistua videoiden kautta. Sillä meillä on työ. Monet teistä näytetään meille kolmannen silmämme kautta vihittävinä papittarina ja pappeina, jolloin ainoa valuutta on sydämen puhtaus. Sinun on aktivoitava itsesi tietylle tasolle ennenkuin kykenet tulla kenttäämme. Eli et ole enää uhrimentaliteetissa, olet aktivoinut vaurauttasi ja voimaasi. Et ole valmis vielä mutta tunnet vetoa meihin, siitä se lähtee. Nouskaa ylös ja alkakaa töihin! Ei ole sattumaa että olemme yhteydessä koska olemme sydämen puhtaus, olemme korkea tietoisuus, olemme Yhden Lain lapsia. Katsotte videoitamme ja tunnette muinaisen muistamisen. Olemme tavanneet aikaisemmin, menneinä ajanjaksoina, tehneet upeaa työtä yhdessä, käyneet läpi ihmiskunnan ylä- ja alamäet. Olemme olleet maapallolla miljoonia vuosia, ja sitä aiemmin monilla planeetoilla halki koko galaksin. Olemme siriuslaisia, plejadilaisia, andromedalaisia, alfa kentaurilaisia, ym. Meillä on kaikkien näiden rotujen galaktiset koodit, koska olemme niitä. Olemme yksi sieluryhmä joka kulkee kaikkien näiden humanoidikokemusten läpi, yhdestä galaktisesta jaksosta toiseen. Kun maapallon galaktinen jakso on nyt tulossa päätökseen ja uusi valaistumisen ajanjakso alkaa."

Miksi Egypti on niin tärkeä ja miksi se vaikuttaa tulevaisuuteen? Muinainen Egypti oli Atlantiksen sivilisaation huippukohta, kehittynyttä teknologiaa. Jumalatar Hathor (Venus) vaikutti Atlantiksella 50 000 vuotta sitten, sekä myöhemmin Egyptissä. Nefertitin ja Akhenatonin aikana kyettiin palauttaa ihmiskehoa nuoremmaksi pyramidien ja kanavoinnin avulla."

 

Päivitys 17.6.2023. Ilmeisesti EldoRa:lla on narsistisia piirteitä, joten aina on tarpeen käyttää harkintaa alkaako seuraamaan henkisiä hahmoja jotka näyttävät keskittyvän maineeseen ja rahaan. Heidän entiset Office of Christ työntekijänsä kertovat tylystä kohtelusta. Tällä videolla on myös osa 2: https://youtu.be/rl0iidCE9PA

*************'

*

Chosen ones exit now, global alert exit now from the matrix: https://youtu.be/hy3JOaT-EfI

"Valitut ihmiset lähtevät nyt, maailmanlaajuinen herätys: poistu nyt matrixista".

*

https://yle.fi/a/74-20010917?fbclid=IwAR1f4meqLOqtI7IK7nWxq1_CIbb4AY-UDyGxHdlqD7zxv-h2h4SytRw43EA

"Miksi täysin tuntemattoman ihmisen tekemät valinnat voivat aiheuttaa niin voimakkaan reaktion? Norminrikkojaa rangaistaan ilkeilyllä. Lähtökohtaisesti monet normaalista poikkeavat asiat ärsyttävät meitä. 

Ärsytystutkijan mukaan Suomi on verrattain homogeeninen maa. Se näkyy tietyllä tavalla myös ärsyyntymiskynnyksessämme. "Vaikka Suomessakin on moninaisuutta, meillä ei ole ihan samalla tavalla toleranssia erilaisuudelle kuin maissa, joissa moninaisuutta on enemmän." 

Kun toinen ihminen esittää selkeästi toisenlaisen vaihtoehdon elää, joku saattaa kokea sen järkyttävän omaa perusturvallisuuden tunnetta tai uhkaavan omaa arvomaailmaa. Usein ärtymyksen taustalla on jokin muu perustunne, jota ei välttämättä osaa tunnistaa. Pohjimmainen tunne voi olla esimerkiksi pelko, suru, häpeä tai viha. Ärsyyntyminen onkin lopulta reaktio tähän toiseen tunteeseen. Nämä tunteet voivat aiheuttaa riittämättömyyden tunnetta, siitä ettei itse pysty omilla valinnoilla parempaan."

*

"Tontut ja haltijat ovat olleet kansan parissa hyvin arkisia hahmoja. Ne ovat ehkä jopa vanhimpia suomalaisia henkiolentoja. Kotitontut eli kodinhaltijat ovat olleet hyvin tärkeitä ihmisten arjessa. Niiden olemassaoloon on vakavasti uskottu, ja niillä on ollut suuri vaikutus ihmisten elämään. Kansa uskoi lukemattomiin henkiolentoihin eli siihen, että kaikkialla on tonttuja, haltijoita ja muuta väkeä. Niiden kautta ihmiset oppivat ymmärtämään, että oli kyse sitten luonnosta, eläimistä, rakennuksista tai ihmisistä, kaikesta täytyy pitää hyvää huolta. Pasi Engesin mukaan haltijaperinne on ollut erilainen eri puolilla Suomea. Koteihin ja ihmisten asuttamiin paikkoihin liitetyillä tontuilla on vahva perinne etenkin Länsi-Suomessa. Haltijat taas ovat yleisempiä itäisen ja pohjoisen Suomen perinteessä. 

Kansan tonttu- ja haltijausko ei kerännyt kiitosta kristinuskon piirissä, vaikka tontuissa kristinusko ja kansanusko kohtaavat. Tontut toimivat moraalinvartijoina, ja niiden vaalimat arvot vastaavat monelta osin luterilaista moraalikäsitystä. Sauren mukaan tontut rakastavat järjestystä ja siisteyttä. Sen sijaan ne eivät pidä metelöinnistä, syrjähypyistä, juopuneista ja myöhäisistä vieraista, kortinpeluusta eivätkä valvomisesta. Myös Engesin mukaan tonttujen ja haltijoiden vaalima kunniallinen elämä näkyy haltijaperinteessä. Jos pelataan korttia tai juopotellaan, haltija suuttuu. Haltija huolehtii oikeanlaisesta kristillisestä elämästä, vaikkei hänellä olekaan kristillisiä ominaisuuksia.

Tonttu mainitaan Ruotsissa 1300-luvulla eläneen pyhimyksen Pyhän Birgitan yhteydessä. Hän kertoi tunteneensa tontun henkilökohtaisesti. Suomessa Mikael Agricola mainitsee tontut 1551 esimerkkinä kansanuskomuksista ennen kristinuskoa. Ruotsalainen arkkipiispa Olaus Svebilius listasi vuoden 1689 katekismukseen ihmisten palvelimia epäjumalia. Tonttu sai maininnan yhtenä perkeleen välikappaleena. Tonttu astui Suomessa lasten satuihin, kun Zacharias Topelius kirjoitti 1849 yhden varhaisimmista tonttusaduista nimeltään Turun-linnan tonttu-ukko.

Tonttuja alettiin vähitellen pitää myös joulupukin apulaisina. Joulupukki tonttuineen onkin porvarillisen yhteiskunnan tuote, johon sisältyy maalaiselämän romantisointia. Joulutonttua ei kuitenkaan juurikaan tunnettu maaseudulla. Siellä oli vallalla kekripukkiperinne, jossa nuoret miehet naamioituvat pukeiksi."

https://www.tamperelainen.fi/teemat/5609630?fbclid=IwAR0o0O3k0Hh6UOIC7HVi089EZysq80pr61ju6_giEdOtrU27jwtXKqx1QUg