"Norjalaiset ovat aina kutsuneet suomalaisia finnoiksi, noidiksi. Suomalais-ugrilainen "noita" taas tarkoittaa parantajaa. Suomalais-ugrilainen shamanismi on samaa perua kuin maya-intiaanien shamanismi. Shamaani hakee vastauksia yhteisön ongelmiin ja oikeat parantavat yrttiratkaisut transsissa yhteisön tukemana. Suomessa on maailman vanhimmat astronomiset kivirakennelmat." (arhi kuittinen)

Kevätpäivänseisaus .  "Esi-isiemme pyhä päivä, vuoden alku, paluu elämän kehään."

Hiisien päivä on 28.3.  "Päivä kannustaa ihmisiä etsimään tietoa luonnontilaisista pyhistä paikoista ja tutustumaan niihin sekä elvyttämään paikkoihin liittyviä perinteitä."

 

Pääsiäinen:

"Kevät/kesäjuhlissa esi-isämme kutsuivat esi-isien ja metsän henkiä, enimmäkseen hengettäriä mukaan juhliin, eivätkä karkoittaneet henkiä, kuten kirkko alkoi opettaa pääsiäiskokoista.

Optimipaikka oli metsän keskellä oleva aukio tai niitty, joka savutettiin myös hajusteilla - ortodoksikirkon käyttämä suitsuttaminen on siis shamaanin toimintaa, kirkko on varastanut aina paikallisia rituaaleja itselleen.

Ilmiöön on varmasti kuulunut shamanistinen henkien haltuun joutuminen, loveen lankeaminan joko dramaattisen näkyvän ekstaattisesti tai enstaattisesti (suggestiossa oleva ihminen ei liiku eikä ääntele)." (arhi kuittinen)

Noitien mestauspaikka Helsingissä:

"Arabiassa Pop-jazz-opiston edessä, raitiovaunun kulkureitin yläpuolella tapettiin shamaaneja ja rikollisia ehkä 500 vuotta, ehkä 900, enimmäkseen siis miesparantajia ja -shamaaneja kirkon moralismin mukaisesti."

 

Höstveden kallio Vaasassa

Noitavainot maailmalla

 

KRISTINUSKO JULISTI NOITUUDEN PAHAKSI

"Euroopasta tuli ainoa kulttuuripiiri, joka käänsi noituuden pahaksi uskonnoksi. Koska kuitenkaan noitien tuhoaminen ei auttanut poistamaan ongelmia, päätettiin lakata kokonaan uskomasta noituuteen ja se leimattiin höpö-höpöksi. Tämä asenne on vallalla yhteiskunnassa yhä. Muualla maailmassa noituudella oli uskonnon funktio, mutta kristinuskon siirtäessä noituuden omaan järjestelmäänsä kristittyjen piti sijoittaa noituus vastakohta-ajattelun mukaisesti ja noituus määriteltiin pahaksi ja yhdistettiin Saatanaan. Esimerkiksi Venäjällä ja Kaakkois-Euroopassa vainoilta säästyttiin, koska alueen uskonnossa ei ole ollut Saatanallista pahaa hahmoa merkittävässä asemassa."

(Ronald Hutton)

 

Juhannus:

Vuoden pisimpiä päiviä juhannusviikolla on kutsuttu pesäpäiviksi, koska aurinko on silloin ”pesässä”, korkeimmalla kohdallaan, maailmanpuun oksalla. Kunnes auringon liikerata alkaa taas laskea ja päivät jälleen lyhetä. Pesäpäivinä tapahtuva kosminen suunnanmuutos on taianomaista, jolloin henkien ja kummitusten on uskottu nousevan esiin ja liikkuvan vapaina maan päällä.

Juhannusta vietettiin Suomessa alun perin Ukon juhlana sadon ja hedelmällisyyden varmistamiseksi. Etelä-Karjalassa juhannusta kutsuttiin Ukon juhlaksi vielä 1800-luvulla. (teksti Veikko Hiiri)

~~~~~~~~

Mitä ovat luonnon uskonnot?

http://www.lehto-ry.org/uskonnot.html

http://www.taivaannaula.org/

"Olemme harvoja suomalais-ugrilaisia kansoja, joilta puuttuu yhteys vanhaan kansanperintöön." (Susanna Aarnio):

http://www.hs.fi/elama/Susanna+Aarnio+on+moderni+samaani/a1391582569266?jako=d1096753ad9c58dec265de88a12d952d&ref=fb-share&sivu=1

*

 

Marit, sukulaiskansamme Volgan rannalta?

"Marilaisten alueella luonto on puhtaampi ja suojellumpi kuin muualla Venäjällä. Luonnonsuojelu ja rakastava asenne luontoon on marilaisessa luonnonuskonnossa hyvin tärkeää. Luontaislääkinnän arvostus on korkea. Luonnon ja ihmiskunnan välillä vaalitaan kokonaisvaltaista harmoniaa.

"Puita, kukkia, vihanneksia, lintuja, mehiläisiä, perhosia ei saa tappaa. Luonto voi sairastua ja kuolla. - vanha marilainen sanonta." (Lähde: Seita-lehti 3/2010)

http://fi.wikipedia.org/wiki/Marit

http://www.kirkkojakaupunki.fi/arkisto/uutiset-ja-ilmiot/2547

~~~~~~~~~~

Mitä on suomenusko?

"Pidän pyhänä esivanhempieni alkuperäisperintöä ja luontoa sekä noudatan mahdollisuuksieni mukaan vanhoja kansanuskon tapoja."

http://www.taivaannaula.org/suomenusko/mita-se-on/

~~~~~~~~~

LUTERILAINEN KIRKKO HAKKASI PYHÄT LEHDOT MATALAKSI

"Suurimmat tuhot luterilainen kirkko teki vasta 1700-luvulla puhdasoppisuuden aikaan. Siinä missä ortodoksinen kirkko otti etnisen uskonnon palvontapaikat osaksi uskonnonharjoitusta, luterilainen hakkasi lehdot maahan." (taivaannaula)

"Suomen ev.lut. kirkko on kirkkoneuvosten toiminnan kautta estänyt luonnonuskontoja saamasta virallisen uskonnollisen yhteisön statuksen Suomessa ja sitä kautta moninaiset kirkolliset verohelpotukset toiminnaltaan." (arhi kuittinen)