Linkkejä herkkyydestä, introverttiudesta, autismista, ADHD:sta.
▬ ▬ ▬ ▬ ▬ ▬ ▬ ▬ ▬ ▬ ▬ ▬ ▬ ▬
Puheterapeutti alkoi käyttää telepatiaa autismin kirjolla olevien lasten hoitamisessa:
https://youtu.be/inNoqn26mbQ?si=URQ7QNEZV7rGW8CM
*
"Jos uskot että neurotyypillinen persoonallisuus on jotain kadehdittavaa, sinua on huijattu."
Autism & Society Explained: You've Been Conned (The Great Neurotypical Swindle)
https://youtu.be/0UB_iiLAZLk?si=jdK-ZfRNAqG8bekp
*
https://workplaceinclusiveness.com/2023/04/17/muutama-sana-neuromonimuotoisuudesta/
Onko "nepsy" sana syrjivä? Onko asiassa vallankäyttöä neurotyypillisten, eli sosisaalista valtaa pitävien puolelta? Kannattaako enää käyttää etuliitettä "erityis" (-lapsi, -herkkä, jne).
"Neuromonimuotoisuus" on autistiyhteisön, ajama kansainvälinen sosiaalinen, ihmisoikeuksia ajava liike. Nepsy-narratiivi pitää yllä käsitystä, jonka mukaan valtaväestön neurotyypin maailmatietoisuus ja sosiaalisuus ovat status quo, ja muut häiriöllisiä poikkeamia siitä. Autistien mukaan tämä medikaaliseen malliin nojaama narratiivi rakentaa siis ajatusta siitä, että autistit tarvitsevat erilaisia hoitoja ja neurotyypillistä ohjausta, jotta he voivat tulla täysivaltaisiksi neurotyypillisen yhteiskunnan jäseniksi. Sopiiko nepsy -käsite neuromonimuotoisuutta, ihmisoikeuksia ja yhdenvertaisuutta ajavaan tarkoitukseen, ottaen huomioon sen, minkälaiseen häiriöperustaiseen ja sosiaalisia maailmoja arvottavaan asenteeseen se nojaa? Ymmärretäänkö nepsy-narratiiviin liittyvät valta-asemat, ableismi ja niiden vaikutus yhdenvertaisuustyöhön?
Ableismi vaikuttaa yhteiskunnan rakenteissa ja käytännöissä tietynlaisena tapana sanoittaa asiat, ja voi vaikuttaa näin siellä vielä pitkään. Ableismi = alentava suhtautuminen, syrjintää joka ilmenee puheissa, vammattomuuden pitäminen normaalina, että vammaisen kuuluu olla ulkopuolinen, huonompi.
Selkeästikin tarvitsemme uudet linssit, joiden läpi tarkastella neuromonimuotoisuuteen liittyviä narratiiveja. Työ on jo alkanut muualla. Aloitetaan mekin se jo, nyt!"
*
"ADHD-ihmisiä saatetaan nykymaailmassa kuvata keskittymiskyvyttömiksi hösääjiksi, mutta menneisyydessä piirre on saattanut tuottaa elintärkeää etua ruoan etsimisessä, toteaa Proceedings of the Royal Society B: Biological Sciences -lehden tutkimus. Tutkimuksen mukaan ADHD:sta tutut piirteet, kuten kyky huomion herpaantumiseen ja impulsiivisuuteen, ovat saattaneet tuoda etua esivanhemmillemme, sillä ne parantavat ruoan keräilykykyä. Jos nämä piirteet todella olisivat negatiivisia, sitä ajattelisi, että evoluution aikana ne seuloutuisivat pois."
*
https://youtu.be/nf0OVpfUbgc?si=dJdz3gksgVmbVBOn
Autistic AF: "Entä jos neurotyypilliset ovatkin niitä oireellisia? Miksi tyhjänpäiväinen small talk keskustelu olisi normaalia? Miksi hiljaiset hetket olisivat pahasta? Miksi vain pintapuolinen kiinnostus asioihin olisi normaalia? Miksi olisi normaalia olla huomaamatta ympäristön pieniäkin muutoksia? Miksi sarkasmi ja asioiden kiertely olisi hyväksyttyä? Jatkuva katsekontakti keskustelun aikana saattaa ahdistaa keskustelukumppania. Kritiikitön lauman seuraaminen, sitä kutsutaan "lammasmaisuudeksi". Liika toisten asioista kiinnostuneisuus on juoruilua."
"it's no measure of health to be well adjusted to a sick society" - Krishnamurti
*
https://www.iltalehti.fi/kotimaa/a/c6f5fd1e-40b8-496a-9150-fa421d2c3ba3
Introverteilla on "supervoimat" joita harva edes tajuaa - Niiden avulla voi tienata tuhansia euroja. (Iltalehti-plus tilaajille näkyvä artikkeli)
*
https://www.is.fi/perhe/art-2000009612731.html
Alakoulun Arttu kävi pienessä kyläkoulussa. Hän kertoo olleensa sosiaalinen, mutta hän ei koskaan halunnut leikkiä tai pelata muiden lasten kanssa. Mieluummin hän tarkkaili. Artulla oli koulussa ihan mukavaa ja muutama kaverikin. Kaikki muuttui, kun hän siirtyi 7. luokalle . Häntä alettiin kiusata heti ensimmäisestä koulupäivästä alkaen. – "Olin niin erilainen kuin muut." Arttu stressaantui voimakkaasti siitä, ettei yläkoulussa menty enää aina saman opettajan ja samojen oppilaiden kanssa samaan luokkaan, kuten alakoulussa tehtiin. Ihmiset ja huoneet vaihtuivat koko ajan. Hän ahdistui ja meni syvälle kuoreensa. Ei mennyt mukaan porukoihin, ei enää edes yrittänyt jutella muille. Hän tunsi olevansa pelkkää ilmaa. Äiti vei aamuisin itkevää poikaa kouluun.
2. syyskuuta 2016, kun Arttu oli käynyt yläkoulua vasta vajaan kuukauden, hän yritti tappaa itsensä koulupäivän aikana. Sen jälkeen Arttu päätyi Päijät-Hämeen keskussairaalan psykiatriselle eli suljetulle osastolle reilun kuukauden ajaksi. Tuona aikana hän sai kaksi diagnoosia: aspergerin oireyhtymä ja määrittelemättömästä masennus. Erityisesti ensin mainittu paljastui vastaukseksi moneen perhettä ihmetyttäneeseen asiaan. – "Asperger-diagnoosi selitti mulle kaiken sen, miksi olin ollut niin erikoinen, Arttu sanoo."
Osalla autismikirjon ihmisistä on erityisiä mielenkiinnon kohteita ja lahjakkuuksia. Artulla tällaisia oli lapsena historia ja englanti.
Lukion ilmapiiri oli Artun mukaan täysin erilainen kuin yläkoulun. Ensimmäisestä päivästä asti Artulla oli kavereita. Sellaisia hänellä oli ollut viimeksi alakoulussa. Vain parin päivän jälkeen hän oli kuin uusi ihminen. – "Minusta tuli hyvin aktiivinen. Olin niin iloinen siitä, kuinka nopeasti muutuin." Ilmapiirin lisäksi koulu oli muutenkin kuin tehty Artulle. Koulu oli paljon yläkoulua pienempi. Artun ja hänen äitinsä mukaan opettajat osasivat ottaa erityistarpeet taitavasti huomioon.
– "Se, että minusta tuli ylioppilas, on elämäni suurin saavutus. On vaikeaa edes miettiä, kuinka paljon työtä olen joutunut tekemään ja kuinka paljon olen joutunut kärsimään, että olen päässyt tähän pisteeseen. Tulee mieleen vain kaikki se apu, jota olen saanut."
*
https://traumajadissosiaatio.fi/kompleksinen-ptsd/
Kompleksinen post-traumaattinen stressihäiriö C-PTSD kuvaa oireyhtymää, joka on tavallinen pitkään traumaattisissa olosuhteissa eläneillä henkilöillä. Henkilö on alistettu täyden vallan alle pitkän ajanjakson ajan. Jatkuva traumatisointi aiheuttaa potilaalle suuren määrän erityisongelmia, jotka PTSD-kriteeristö jättää huomiotta tai huomioi huonosti. Runsaiden, traumasta suoraan tai epäsuorasti johtuvien vaikeuksien vuoksi on tavallista, että traumat kasautuvat ja traumatisoitunut toistuvasti uhriutuu uudelleen. Tämä johtaa helposti siihen, että ympäristö pitää selviytyjää epäoikeudenmukaisesti ”heikkona ihmisenä”, ja hän saa runsaasti päällekkäisiä diagnooseja, joilla yritetään selittää runsasta oirekuvaa.
Häiriön pääongelmat liittyvät:
- tunteiden säätelyyn (räjähtävä tai tukahdutettu viha, jatkuva alakuloisuus, riippuvuudet)
- vaikeuksiin ihmissuhteissa (pelastajan etsiminen, eristäytyminen, epäluottamus)
- muutoksiin henkilön minäkuvassa (aloitekyvyttömyys, avuttomuus, häpeä, itsesyytökset, tunne ettei kukaan voi ymmärtää, uskon menettäminen)
- stressinsietokyvyssä.
C-PTSD-potilaalla on tavallisesti useita psykiatrisia diagnooseja, näiden joukossa persoonallisuushäiriö tai vakava dissosiaatiohäiriö. Kompleksinen traumanjälkeinen stressihäiriö ei ole virallinen diagnoosi, mutta sitä käytetään traumojen jälkivaikutusten kuvaamiseen.
Kompleksisen PTSD:n aiheuttaa pitkään jatkunut, toistuva trauma, joka on käytännössä aina ihmisen aiheuttama. Trauman vaikutus on sitä tuhoavampi, mitä läheisempi rikoksentekijä on uhrille, ja mitä vähemmän tukea ja hyväksyntää uhri saa. Kaikkein hajottavin vaikutus on lapsuusiän jatkuvalla traumatisaatiolla, mutta kompleksinen traumatisointi voi aiheuttaa huomattavia jälkioireita myös psyykkisesti eheälle, aiemmin terveelle aikuiselle."
*
"Minä en ole mitään muuta kuin häiriö!" Näin tokaisi kerran Niina Kettusen tytär, jolla on ADHD-diagnoosi. Tokaisu heijastelee monen neurokirjon ihmisen kokemusta syrjäytymisestä ja toiseudesta.
"Kieli lisää ongelmia hirveän paljon. Kieli on lähtökohtaisesti latautunutta ja ongelmavetoista, kun puhutaan häiriöistä ja yliherkkyyksistä", Kettunen toteaa. Sen takia Suomen Autismikirjon Yhdistys on nyt koonnut uuden autismi- ja neurokirjon sanaston, joka löytyy kokonaisuudessaan järjestön nettisivuilta(siirryt toiseen palveluun).
Syrjimätön sanasto heijastelee neurokirjon ihmisten omia kokemuksia ja kääntää monia englanninkielisiä termejä suomen kielelle ensimmäistä kertaa. Kyse ei ole ylireagoinnista vaan siitä, että on herkkä aistijärjestelmä, Kettunen sanoo.
Lapsi sai psykoottisen kohtauksen, kuvasi eräs opettaja kerran. Oikeasti kyse oli neurokirjolaisille tyypillisestä meltdownista, tutummin melttarista. Se tarkoittaa ylikuormituksesta johtuvaa tunnepurkausta. Välillä neurokirjolaisten vanhemmat kuulevat, että lapsi lähtee luvatta tunnilta, lukittautuu vessaan eikä halua osallistua opetukseen. Todellisuudessa kyseessä on shuttdown eli suttari. Siinä ihminen ylikuormittuu ja sen seurauksena sulkeutuu.
Tilanteista kertoo Niina Kettunen. "Lapsi on niin kuormittunut, että hänen täytyy päästä tilaan, jossa hän voi olla hiljaa ja rauhoittua"
*
"15-vuotias Olivia ei käyttäydy tahallaan haastavasti. Ylireagoinnin taustalla on autismista johtuva aistiylikuormittuminen. Sitä aiheuttavat hänelle muun muassa suuret ihmismäärät, kirkkaat valot, äänekäs musiikki ja voimakkaat tuoksut. Kaupat ja lasten hupiparkit voisivat pitää tiettynä kellonaikana esimerkiksi autismiystävällisiä hetkiä, jolloin tilassa olisi rauhallista, himmeä valaistus ja musiikki poissa päältä."
*
https://duunitori.fi/tyoelama/ekstrovertti-introvertti-tyonhaku
"Harva yritys laittaa hiljaista introverttia työhaastattelijan saappaisiin, vaan tehtävään joko valitaan tai itsestään ajautuu ekstrovertti. Keltikangas-Järvisen mukaan ekstroverttien välille syntyy haastattelussa yhteisymmärrys ja haastattelija kokee kaltaisensa haastateltavan ”hyväksi tyypiksi”. Haastattelija kysyy ”oikeita kysymyksiä” ja haastateltava ”vastaa oikein”. Keltikangas-Järvinen muistuttaa, että pidemmässä juoksussa tämä johtaa siihen, että ekstroverttien määrä työpaikalla lisääntyy entisestään.
Moniin rekrytointeihin kuuluu myös ryhmähaastattelu tai -tilanne. Keltikangas-Järvinen painottaa, ettei ryhmätilanteen avulla voida tehdä johtopäätöksiä siitä, miten hakija työssään toimii. Joka tapauksessa ekstrovertti hakija on tässäkin tilanteessa introverttiin nähden ylivoimaisessa asemassa ja kerää pisteet."
*
"Maailmatietoisuus on mielestäni yksi tosi hyvä sana. Se kuvaa neuromonimuotoisten ihmisten kokonaisvaltaista tapaa huomioida ympäristö. Huomio ei kiinnity pelkästään ihmisiin vaan myös kaikkeen elävään ja elottomaan, esineisiin, rakennuksiin, luontoon, ääniin ja väreihin, Kettunen kuvaa."
*
*
https://yle.fi/uutiset/3-12440605
Autismin kirjo. "Usein katsekontaktin ylläpitäminen ja sen miettiminen väsyttää ja kuormittaa arjessa. Pahimmillaan tiukka katse voi johtaa siihen, että keskustelukumppanin puhe alkaa puuroutumaan korvissa ja huone ympärillä pyöriä. "Katse tuntuu samalta kuin joku riisuutuisi edessäni, harrastaisi seksiä siinä tai istuisi pöntöllä samalla, kun keskustelemme."
*
https://yle.fi/uutiset/3-12055833
Autismin kirjo. "Jo lapsena Ada, 26, koki olevansa erilainen kuin muut. Vähän outo. Joukkoon kuulumattomuuden tunne korostui erityisesti ihmisten seurassa. Välillä Ada ajautui kiusallisiin tilanteisiin, kun hän sanoi tai teki jotain, mistä muut loukkaantuivat. Syy siihen jäi usein epäselväksi. Sosiaalinen kanssakäyminen oli vaivaannuttavaa. Esimerkiksi silmiin katsominen keskustellessa tuntui tuskalliselta. Helpottaakseen oloaan Ada alkoi harjoitella sosiaalisia tilanteita samalla tavalla kuin harjoittelisi vuorosanoja ja roolia teatterinäytelmää varten.
Naamio rakentuu pienistä paloista vähän kerrallaan. Ada on itse naamioitunut jo vuosia. Niin pitkään, että hänen minäkuvansa on hämärtynyt. Kun on toiminut vuosia omaa luontoaan vastaan, on vaikea tunnistaa, mistä itse pitää ja mistä ei. Pikkuhiljaa Adan epätietoisuus omista tunteista ja haluista muuttui suureksi ahdistusmöykyksi, jonka alkuperää oli vaikea paikantaa."
*
*
*
*
https://mielenihmeet.fi/infj-persoona-harvinaisin-persoonallisuustyyppi-carl-jungin-mukaan/
*
https://mielenihmeet.fi/taijin-kyofusho-hairio-pelko-muiden-loukkaamisesta/
*
"Erityisherkkyydessä on kyse synnynnäisestä hermojärjestelmän herkkyydestä. Erityisherkkyys ei ole diagnoosi, sairaus tai vika, se voi näkyä eri tyypeissä hyvin eri tavoin. Se ei ole persoonallisuustyyppi, ja erityisherkkä tyyppi voi olla niin introvertti, ekstrovertti kuin ambiverttikin.
Psychology Today listasi 24 piirrettä, joista erityisherkkyyden voi tunnistaa. Sivuston mukaan erityisherkkyyden eri piirteet voidaan jakaa kolmeen eri kategoriaan. Kategoriat ovat herkkyys itseä, toisia ja ympäristöä kohtaan.
Jotkut voivat kokea erityisherkkyyttä kaikilla kolmella alueella. Jotkut ovat herkkiä vain yhdellä tai kahdella."
Lähde: Me Naiset -lehti, herkkyyttä onkin kolmea kategoriaa
(www.menaiset.fi)
*
Sarjakuvia ahdistukseen, Huffington Post -lehti
(https://www.huffpost.com)
*
"Kun on oppinut pitämään itseään huonompana kuin muut, alkaa uskomaan siihen niin voimakkaasti, että luulee kaikkien muidenkin ajattelevan täysin samoin. Huijarisyndrooma on siitä vänkä kaveri, että se alkaa ohjata toimintaamme tiettyyn suuntaan. Huonoon. Alkaa vähätellä itseään, ryhti huononee, välttelee esiintymistilanteita tai tilanteita, joissa voisi loistaa, koska uskoo, ettei varmasti loista. Haluaa muuttua näkymättömäksi, jottei oma huonous tulisi esiin. Etsii joka ikistä mahdollista tilannetta, josta voisi löytää merkin siitä: MINÄHÄN SANOIN etteivät he usko minuun. Lukee jokaisen eleen, ilmeen, sanan ja teon jokaiselta ihmiseltä väärin, jotta voi vahvistaa omaa uskoaan huonouteensa."
"Erityisherkkä reagoi keskimääräistä herkemmin niin positiiviseen (hyväksyvä, tarpeita tukeva) kuin negatiiviseen (tuomitseva, haastava) ympäristöön tai olosuhteisiin. Pakottautuminen käyttäytymään pitkäaikaisesti oman persoonallisuustyypin vastaisesti tai eläminen tarpeilleen sopimattomassa ympäristössä on hyvin stressaavaa. Pitkään jatkunut, jopa normaalilta tuntuvaksi olotilaksi muuttunut elimistön ja/tai mielen stressitila altistaa erilaisille stressiperäisille sairauksille, mm. loppuunpalamiselle, ahdistuneisuudelle ja paniikkioireille sekä muille stressiperäisille sairauksille.
Erityisherkille tyypillisiä ovat psykosomaattinen ulottuvuuden omaavat sairaudet ja ns. uupumussairaudet. Tällaisia ovat esim. migreeni, fibromyalgia, ärtynyt suoli, uupumuoireyhtymä, sydänsairaudet tai -oireet. Erityisherkällä ahdistuneisuus voi johtua osittain tai kokonaan aistikuormittumisesta.
Elaine Aron on todennut asiakaskokemuksiinsa perustuen, että mikäli erityisherkkä ei huolehdi tarpeistaan ja jaksamisestaan, niin viimeistään noin 40-vuotiaana ylikuormittuminen puhkeaa todennäköisesti jonkinlaisena fyysisenä sairautena."
*
Ei meitä ole opetettu olemaan herkkiä; meitä kannustetaan pikemminkin piilottamaan herkkyytemme sekä omat heikot kohtamme. Tästä syystä joinain hetkinä joudun piiloutumaan tai pakenemaan yksinäisyyteen jotta voisin todella sisäsitää omat tunteeni ja huomata, että olen edelleen oma itseni. Olen ainoastaan jumissa maailmassa, joka ei ymmärrä minua."
*
*
*
*
https://ideapod.com/introverts-dont-hate-people-hate-shallow-socializing/
The dilemma introverts face is that we need people, but we need meaningful interaction more. If you want to talk about the weather, your mother in-law, the price of rice or the best way to keep linen white, you have lost your introvert friend. Introverts probably need meaning more than we need people. It is common for an introvert to be told: “You think too much!” This is why introverts sometimes experience challenges with personal development. We need to go on an inner journey, as opposed to always sharing our experiences with others around them.
*
*
*
Hidasta elämää (facebook). "Itkupilli ja yliherkkä ja heikkoluonteinen". Oletko sinäkin törmännyt näihin ennakkoluuloihin erityisherkkyydestä?
*
"Sinkkosen mielestä meillä korostetaan vähän liikaa lasten reippautta ja ulospäinsuuntautuneisuutta. Hän muistuttaa, että on ihan ok, jos lapsi on toisenlainen eikä vaikkapa viihdy isoissa ryhmissä.
– Meillä on sellaista jenkkivaikutusta, että pitäisi olla hirveän ulospäin suuntautunut. Suomalaisuuteen kuuluu kuitenkin myös se, että ollaan tuppisuita, Sinkkonen toteaa.
Lastenpsykiatri muistuttaa, että lasten siinä missä aikuistenkin temperamenteissa on suuria eroja. Siksi myöskään lapsen olemisen ja elämisen tavasta ei tarvitse turhan paljon huolestua." Lähde Me Naiset -lehti
*
Judith Orlov: Erityisherkkien ja empaattisten ihmisten eroavaisuudet (engl.)
"Erityisherkillä ei aina ole kokemuksia joita empaateilla on: Kyky aistia hienovaraisia energioita (nk shakti, prana). Koska kaikki on tehty hienovaraisesta energiasta, tunteet ja aistit, sisäistämme muiden tuskan ja tunteet emmekä aina osaa erotella jonkun toisen tasapainottomuutta omastamme. Empaateilla on henkisiä ja intuitiivisia kokemuksia joita ei ole erityisherkillä. Eläinkommunikointi, luonnon kanssa kommunikointi, sisäisten opastajien kanssa kommunikointi eli telepatia, jne."
*
*
Herkkyys on älykkyyden merkki, se on yksi tapa nähdä ja nauttia maailmasta. Siksi meidän tulee antaa sen tihkua jokaiseen ihohuokoseemme. Meidän tulee antaa itsemme hymyillä ja itkeä sen vuoksi, tunteidemme vuoksi.
”Älykkyyden todellinen merkki ei ole tieto, vaan mielikuvitus.”
– Albert Einstein –
"Kun joku on valppaana kaikelle, hän tulee herkäksi, ja herkkänä oleminen tarkoittaa että jollakin on sisäinen tietoisuus kauneudesta, kauneudentaju." (Jiddu Krishnamurti)
"En kuuntele vain puhettasi. Kuuntelen sanojen käyttöäsi, äänensävyäsi, kehonliikkeitäsi, silmiäsi, hienovaraisia kasvonilmeiden muutoksiasi. Tulkitsen hiljaisuuttasi, kuulen kaiken mitä et sano sanoin." (suomensin Fractal Enlightenment -facebook sivuston kuvasta "Empaths be like...")
*
*
Märtha Louise kirjassaan Erityisherkäksi syntynyt: "Norjalainen näyttelijä Henrik Mestad kuvaili kerran erityisherkkyyttään että se on kuin näytettäisiin päässä samanaikaisesti seitsemää eri elokuvaa. Hänelle on tärkeää keskittyä yhteen elokuvaan kerrallaan ja pitää taukoja, jotta kykenisi kuulemaan sen, mitä hän kutsuu "yksityiseksi soinniksi". Tällaiset kuvaukset tunnistamme hyvin, sillä meidän oma sointimme häviää kaiken ympäröivän metelin alle."
*
*
Työuupumuksen oireita:
https://www.is.fi/terveys/art-2000005068470.html
*
Hidasta Elämää: Pienennätkö itseäsi jotta sinua olisi helpompi rakastaa?
*
*
*
HS artikkeli (vain tilaajille), Liisa Keltikangas-Järvinen:
*
*
*
*
*
Hidasta elämää (facebook). "5 asiaa jotka sinun tulee tietää deittailevasta introvertista".
*
*
*
Ajattelevan ja introspektiivisen introvertin hiljaisuus saatetaan ymmärtää väärin vaikkapa koppavuutena tai välinpitämättömyytenä. Hiljaisuus ei välttämättä tarkoita myöskään ujoutta. Introvertti saattaa tarkkailla ja arvioida tilannetta sekä muiden käytöstä omassa hiljaisuudessaan.
Introvertit ovat vuorovaikutuksessa muiden ihmisten kanssa eri tavoin kuin ekstrovertit. Lukuisat small talk -keskustelut verkostoitumistapahtumassa voivat olla tyhjentävä kokemus introvertille, joka kaipaa syviä ja merkityksellisiä keskusteluita.Tämä on introvertin etu verkostoitumisen kannalta.
– Ihminen, joka on avoin uudelle ja pystyy kyseenalaistamaan myös omia ajatuksiaan, verkostoituu helpommin kuin tietoa pihtaava ja päällekäyvä höyryjyrä. Introvertti voi olla hyvä verkostoituja ja joskus ekstrovertti voidaan kokea liian hallitsevana, kertoo työyhteisövalmentaja Tuulikki Juusela Talouselämälle.
*
https://hidastaelamaa.fi/puoti/sielun-sopukoita-paivakirja/
"Kultapieni, milloin opit, etteivät kaikki ansaitse ihanuuttasi? Älä suotta tuhlaa hunajaasi, kokeile korkeintaan hyväksyntää heihin, joille katkeruus on perusmaku."
*
*
Piirretty lyhytelokuva miten luovuus tuhotaan lapsuudessa. (Koulumaailma, työ)
*
Elena Herdieckerhoff: The gentle power of highly sensitive people, luento englanniksi. Kommentteja: "innostava!"
*
*
*
https://www.duodecimlehti.fi/lehti/2013/24/duo11387
"Valikoiva puhumattomuus"
*
http://www.luxonia.com/viestit/21-lee-carrol-kryon/7508-2422019-ohjeita-parantajille
Koetko olevasi henkisellä tiellä ja elät erakkona ihmetellen miksi? (Tai oletko ollut parantaja ja menettänyt kykysi hiljattain, siihenkin selitys linkissä...) "Joskus parantaja herää ja hänestä tulee taas parantaja, ja sitten hän etsii ystäviä ja perhettä. Kuitenkin useimmiten parantaja herää parantajana, ja hänestä tulee erakko. Syy tähän pitäisi olla selvä. Se johtuu siitä, että homma ei toiminut aiemmin ja mitä enemmän ihmisiä on ympärillä, sitä pienempi mahdollisuus on selviytyä. Myös heimoaikoina parantaja asui kylän ulkopuolella ja heimon jäsenet tulivat näiden parantajien luo yksitellen. Akaasiassa on edelleen pelkoa, pimeyttä ja muistoja asioista, joita teille tapahtui."
*
*
"Introverteilla on syntyjään pysyvästi korkeampi viritystila kuin ekstroverteilla. Introvertit ovat lepotilassakin voimakkaammin virittyneitä kuin ekstrovertit.Siksi heidän olisi usein saatava rajoitettua ulkopuolelta tulevien ärsykkeiden tulvaa. Ekstrovertti taas tarvitsee koko ajan ulkoisia ärsykkeitä, koska hänen oma sisäinen viritystilansa ei ole riittävän korkea. Ekstrovertti etsii ja janoaa virikkeitä, jotta hän pysyisi virkeänä." - Liisa Keltikangas-Järvinen -
https://www.iltalehti.fi/mieli/a/a53c1904-08af-4a30-8816-0e3614619ec2
Kommentit