Mitä meillä oli ennen kristinuskoa?

“Suomalaisessa luonnonuskossa tähdet, puut, eläimet ja luonto olivat sielullisia olentoja, kuten ihminenkin”, Yrjänä sanoo dokkarin trailerissa.

Pitkään kasvien kutsumista tunteviksi, älyllisiksi tai edes eläviksi olennoiksi, on pidetty merkkinä jonkin sortin hulluudesta. Löytyy kuitenkin suhteellisen vakavasti otettavia tutkijoita, jotka ovat viime aikoina nostaneet esiin kasvikunnan mukanaan kantamaa “älykkyyttä”. Esimerkiksi The Omnivore’s Dilemma ja The Botany of Desire -kirjojen kirjoittaja Michael Pollan päätti, ettei pelkää enää hulluksi leimaamista ja alkanut puhumaan avoimesti tutkimuksistaan, joiden mukaan kasveilla on kykyä vastaanottaa ja tulkita saamiansa “aistihavaintoja”. Kasvit saattavat Pollanin mukaan esimerkiksi reagoida niille soitettuun ääneen, jossa ötökkä mutustelee lehteä, ja alkavat kehittämään suojamekanismia. Pollanin mukaan kasveilla on kaikki ihmisten aistit, mutta myös muita keinoja aistia, kuten juurestossa, joka väistää eteensä tulevat esteet ennen kuin pääsee edes kontaktiin niiden kanssa.

Suomalainen mystiikka ja luonnonusko on kadonnut lähes täysin nuorten suomalaisten elämästä. Juuret ovat vahvat, mutta muiden uskontojen ja myöhemmän kaupungistumisen sekä teknologisen kehityksen myötä luonnonusko on typistynyt vain tarinoiksi menneestä maailmasta. Ehkä A.W. Yrjänän dokumentti, joka tekee kulttuuriteon kuvatessaan tuota kadonnutta maailmaa, saa yhä useamman kiinnostumaan luonnonuskon lähtökohdista."

http://www.city.fi/kulttuuri/mystinen+suomalainen+metsa/8600#.VP3oRUPoCiA.facebook

 

♦♦♦♦

JAPANILAISTA METSÄKYLPYÄ

“In Japan, people practise ‘forest bathing’, where they spend quiet time absorbing the wisdom of ancient forests, taking long walks among the trees to stimulate their immune system. In Taoism, students are encouraged to meditate among trees, and it is believed that the trees will absorb negative energies, replacing them with healthy ones. Trees are seen as a source of emotional and physical healing, and themselves as meditators, absorbing universal energies.” NatureAndHealth.com

Various studies which showcase that children show extreme psychological and physiological effects in terms of their mental health and well-being when they regularly interact with plants and trees.

1. Bring plants into your office space or where you work.

2. When going for walks, choose paths where you will be walking through parks or nature with trees.

3. Bring your friends and family to treed areas more often when you go outside or play with the kids.

4. Plant a garden and be amongst nature. You connect with your food and the earth

5. Plant a tree in your own yard, or even in an area you feel could use a tree!

6. Make time to go be amongst trees daily or every other day. Don’t be afraid to jump right in and hug the tree!

(Bodymindsoulspirit.com)

***

 

MaryAnn Winkowskin kirja oli aivan mahtava lukuisine kummituskertomuksineen. Lisätietoa nettisivuillaan

Luulitteko että edesmenneet viihtyvät hautausmailla ja syrjäisissä paikoissa? Ei toki. Winkowskin mukaan ne viihtyvät siellä missä on paljon ihmisenergiaa kuten kuntosaleilla (varsinkin itsemurhan tehneet nuoret pojat), elokuvateattereissa tai teattereissa (näyttelijät esim eivät malta poistua näyttämöltä ja kauhuleffoissa taas on valtavasti pelkoenergiaa napattavana), baareissa, ostoskeskuksissa. Sieltä ne sitten saattavat lähteä valitsemansa ihmisen matkaan. Jotkut haluavat pysyä sidottuina rakkaaseen huonekaluun, taloon, koruun, autoon tai ihmiseen joihin ovat ihastuneet (esim. Jennifer Love Hewittin tapaus). Hyvin pienet lapset eivät koskaan jää maan päälle kummittelemaan, heidät kannetaan suoraan valoon. Usein tämä lasta käsivarsillaan kantava suojelusenkeli on jo valoon päässyt isoäiti.

 

♦♦♦♦

Time-lehden noitien TOP 10: http://content.time.com/time/specials/packages/article/0,28804,2020423_2020422_2020441,00.html

http://fi.wikipedia.org/wiki/Baba_Jaga