Se mitä näemme, on vain pieni osa todellisuudesta.

Englanniksi:

https://www.youtube.com/watch?v=QAa2O_8wBUQ&app=desktop

Syksy Räsänen:

https://youtu.be/XZz2c4EmdpY

 

"Pimeä aine on fysiikan suurimpia mysteerejä. Suurin osa maailmankaikkeuden aineesta on nimittäin fyysikoilta kateissa.

- Se on hiukkasfysiikan ja kosmologian tärkeimpiä tavoitteita, saada kiinni pimeän aineen hiukkanen, Tommi kertoo.

Tommi nappaa käteensä tuopin mustaa porter-olutta selventääkseen asiaa.

Me näemme maailmankaikkeudesta vain tämän vaahdon oluen päällä. Se on kaikki tuntemamme aine. Mutta suurin osa maailmankaikkeuden aineesta on pimeää ainetta, joka hölskyy täällä alla.
Tuopillinen pimeää ainetta.
Kaikki maailmankaikkeuden aine ahdettuna oluttuoppiin.

Meille tuttu aine, josta meidän elinympäristömme ja kaikki planeetat ja tähdet koostuvat, on vain pieni siivu kaikesta aineesta.

 

Nimensä pimeä aine saa siitä, ettei se vuorovaikuta mitenkään valon kanssa. Se ei heijasta valoa, eikä tuota valoa. Siksi sitä ei voida nähdä.

Ja kuitenkin sitä on kaikkialla.

- Pimeä aine on haamumaista. Hyvin todennäköisesti meidänkin läpi menee jatkuvasti kenties satoja biljoonia pimeän aineen hiukkasia tälläkin hetkellä.

 

    Tiedämme, että pimeää ainetta on olemassa, mutta mitä se täsmälleen on, siitä ei ole mitään käsitystä.

Pimeä aine havaittiin jo 1970-luvulla, siitä miten tähdet kiertävät galaksiensa keskustoja.

- Kun katsottiin kaukaisia tähtiä, huomattiin, että niiden liikettä ei voi selittää ilman jotain näkymätöntä, mutta kuitenkin painavaa, ainetta. Tämä aine liimaa tähdet galakseihin ja galaksit toisiinsa.

Tähän mennessä pimeä aine on kerta toisensa jälkeen valunut tutkijoiden sormien lävitse. Sitä ei ole saatu luotua törmäyttämällä hiukkasia toisiinsa hiukkaskiihdyttimissä. Eikä se ole jättänyt jälkeä hiukkasilmaisimiin, joita tutkijat ovat haudanneet maan alle ja lähettäneet maapallon kiertoradalle pimeän aineen löytämisen toivossa.

 

Alussa maailmankaikkeus oli niin tiheä, että siellä täällä saattoi syntyä pieniä mustia aukkoja, jotka ovat säilyneet näihin aikoihin asti. Ne saattavat edelleen vaikuttaa tähtien ja galaksien liikkeisiin.

Tommi kertoo tehneensä läpimurron yhdessä tutkijatovereineen Lontoossa ja Tallinnassa. He ovat onnistuneet osoittamaan, että nämä mustat aukot eivät todennäköisesti voi kokonaan selittää koko pimeän aineen mysteeriä.

- Olemme luoneet matemaattisen menetelmän, joka kertoo, että muinaiset mustat aukot voivat selittää korkeintaan 10 % pimeän aineesta.

Tommi arvelee, että pimeä aine koostuu jostain täysin uudenlaisista, hyvin heikosti vuorovaikuttavista hiukkasista."

 

https://yle.fi/aihe/artikkeli/2018/04/27/onko-tassa-tuleva-nobelisti-kosmologi-tommi-tenkanen-yrittaa-ratkaista-fysiikan