Lyhyt kooste tästä artikkelista:

Kaikkia yhdistävä tekijä on siis VALORAKKAUS. Essealaiset uskoivat että ihmisen päämäärä oli evoluutio, sisäinen ja planeetallinen ja koko universumin suhteen. Kuka oli essealaisten Oikeudenmukaisuuden Opettaja, jonka elämän yhteensattumukset kävivät yhteen Jeesuksen elämän kanssa? Mooses sai opiskella Egyptissä Akhenatonin oppilaana. Akhenaton yritti luoda maailmanuskonnon, hän hylkäsi uskonnon halpamaisuuden ja rituaalit. Todellisella jumalalla ei ole muotoa, siksi Atonista ei tehty kuvia. Atonia ei palvottu, vaan hän oli kukissa ja puissa, kaikissa elämän ja kasvun muodoissa.Häntä kutsuttiin rakkauden herraksi. 

Essealaiset näkivät että ajatus oli voimakkain voima universumissa. He harjoittivat itseään, valjastaakseen tätä ajatuksen voimaa positiivisella tavalla. Tietäen että jokainen ajatus vaikuttaa.

He tiesivät että ajatus jota pidellään tarpeeksi voimakkaasti tietoisuudessa heti aamusta alkaen, vaikuttaa henkilöihin kaikkina valveillaolo tunteina. Aamulliset hartaudet avasivat mielen harmonisille virtauksille jotka sallivat niiden imeyttää erityisiä energiamuotoja fyysiseen kehoon. Iltahartaudet toimivat viimeisinä toimina samoin. He tiesivät että viimeisimmät ajatukset vaikuttivat alitajuntaan yön aikana. Iltahartaus sai alitajunnan kontaktiin suurten voimien varastoon. He tiesivät että uni voi tulla suuren tiedon lähteeksi. 

Essealaisilla oli hyvin vanhoja käsikirjoituksia, joista osa aikojen alusta. Iso osa koulujen jäsenistä vietti aikaansa kääntäen ja kopioiden niitä monille kielille, säilyttääkseen tämän kehittyneen tiedon. He katsoivat sen Pyhäksi Työksi.

Lopussa myös linkki videoon mitä Bill Donahue sanoo "isästä, äidistä ja sisäisestä lapsesta".

********************************

Ketä olivat essealaiset? https://fi.wikipedia.org/wiki/Essealaiset

"Siioninvuorelta tehdyissä kaivauksissa on löydetty merkkejä, joita jotkin tutkijat ovat pitäneet mahdollisena Jerusalemin essealaisena kaupunginosana. - -  Esimerkiksi Sigmund Freud esitti vuonna 1939 että juutalaisuuden perustaja Mooses olisi ollut Atonin aurinkokultin harjoittaja, joka karkotettiin Egyptistä Akhenatonin kuoleman jälkeen. 

https://fi.wikipedia.org/wiki/Akhenaten

https://fi.wikipedia.org/wiki/Aton

Maailman eri aurinkouskonnot: https://fi.wikipedia.org/wiki/Auringonpalvonta

***

Suomensin vapaasti pääkohtia videolta The Mystery of the Essenes, Theodore J. Nottingham:in luennosta josta oli hieman vaikea saada selvää: https://youtu.be/Veuqb6UpLkE?si=jd7mQl03ZbuJagML

  Raamatunjakeet kopioin lähteestä Koivuniemi.com tai Raamattu.fi.

 

"Essealaiset itse nimesivät itsensä Auringon Pojiksi. Nimi Essenes saattoi tulla nimestä Assania joka on heprealaista alkuperää ja tarkoittaa Parantajaa. Muinaissyyrian aramean kielessä myös sana Asaiya tarkoitti lääkäriä/parantajaa. (Aika lähellä omaa nimeäni Saiya, hauska huomio.) Tärkein tekijä tämän ryhmän/koulun alkuryhmittäytymisessä oli Akhenaton. Hän oli Egyptin poikkeuksellinen faarao joka hylkäsi muut Jumalat ja palvoi Atenia eli aurinkoa.

Tunnetuin essealaisten yhteisö oli Qumranin yhteisö. Sieltä löydettiin Kuolleenmeren kääröt (The Dead Sea scrolls), yhteensä 800 pergamenttia jotka sisälsivät hymnejä, rukouksia ja sääntöjä. Niissä vihjattiin myös aarteeseen joka saattaisi olla Amarnassa, Akhenatonin pääkaupungissa. Mooses oli Akhenatonin oppilas, joten essealaiset saivat suurimman osan opetuksistaan Moosekselta. 

Kuparikääröt käännettiin, niissä oli 14 kirjainta kreikan aakkosilla siroteltuna tekstin sisään. Kun nämä kirjaimet kerättiin yhteen, muodostui nimi AKENATON. 

Akhenatonin kuva kohdassa 7:18 ((( rinnassa näyttää olevan "ruksin puumerkki", tuttu viesteistäni ))).

"Kuka oli tämä kaikista muista poikkeava faarao? Heprean henkisen tietouden alkuperä on muinaisen Egyptin opetuksissa. Selkein eri uskontojen välinen linkki paljastaa että totuus jota he opettavat on sama. Toora. Egyptissä oli suuri kirjasto Alexandriassa. Plato opiskeli näiden esoteeristen koulujen opissa. Oneness of Truth. Meidän työmme on löytää avaimet näiden muinaisten opetusten tarkoitusperiin jotka paljastavat universaalin totuuden joka vapauttaa meidät. (Näin juuri viesteissäni on ollut, etenkin Opastavia viestejä 3:ssa.)

Psalmi 104:14 "Sinä kasvatat ruohon karjalle, ja jyvät ihmisten tarpeeksi, tuottaakses leipää maasta. Sinä annat lähteet laaksoissa kuohua, niin että ne vuorten välitse vuotavat."

"Psalmi 104 ei ole alkuperäinen heprealaisen psalmistin sävellys, vaan se on peräisin faarao Akhenatonille osoitetusta hymnistä Magnificent Spirit to the Hymn of the Sun. Egyptiläiset 18. ja 19. dynastian aikana olivat paljon kehittyneempiä kuin heprealaiset. Vastaavat ajatukset ilmestyivät vasta Iisakin, Hesekielin aikaan. Israelissa oli mahdollisuus tutustua Egyptin kirjallisuuteen, näillä mailla oli kaupallisia ja poliittisia siteitä sekä ystävälliset välit. Kunnes 586 eKr. heprealaiset pakotettiin maanpakoon. Egyptiläisiä asui suuressa määrin Israelissa. Mooses oli merkittävässä sosiaalisessa asemassa Egyptissä."

Apostolien teot 7:22 "Ja Moses opetettiin kaikessa Egyptiläisten viisaudessa, ja oli voimallinen sanoissa ja töissä."

Käsitys Jumalasta joka on kaiken Luoja (yksinään). Monoteismi, universaali kosminen hallinta. Hesekiel aloitti Egyptin runojen uudelleenkopioinnin. Niitä tunkeutui heprealaisiin runoihin niin, että vieäkin näemme niiden vaikutusta Uudessa Testamentissa Isiksen mysteerissä. Jumalan äiti. Pyhä lapsi Horus syntyy ihmeellisesti talliin. Äiti Maria, Jeesus.

Akhenaton inspiroitui universalismista jota ei löytynyt Egyptin uskonnoista 3000 vuoden aikana sitä aiemmin. Hän yritti luoda maailmanuskonnon. Hän oli ensimmäinen ihminen historiassa joka hylkäsi uskonnon halpamaisuuden ja temppelien rituaalit. Jotkut sanovat että hän oli ensimmäinen joka ymmärsi pyhyyden tarkoituksen. Atonista ei tehty kuvia, todellisella jumalalla ei ole muotoa.

Kohta 15:02 aurinkokuva. Hän käsitti jumalan elämää antavana aineettomana perusolemuksena. Atonin symboli oli aurinkokiekko jonka jokainen säde päättyi ihmiskäteen. Sitä ei palvottu, vaan pyhyys oli voima joka tuotti ja ylläpiti auringon energiaa. Tämä solaariteologia oli lähellä Egyptin moraalisia käsityksiä. Aton ei ollut voitoissa ja taisteluissa, vaan kukissa ja puissa, kaikissa elämän ja kasvun muodoissa. Pyhyys oli auringon lämpö, joka suo elämää kaikelle. Ensimmäistä kertaa jumala nähtiin muodottomana olemuksena. Akhenatonin jumala siis toimi auringon kautta. 

Aton = Äiti / Isä -Luoja. Häntä kutsuttiin Rakkauden Herraksi. Ei tuomitsemista, vihaa, kateutta, helvettiä.

((( Nyt löytyi kadonnut Äiti -jumaluus. )))

Essealaiset olivat korkeakehityksellisiä ihmisiä, yhteisöissä kaikki olivat tasavertaisia. He pitivät majataloja. Betlehemin majatalossa Jeesuksen äiti synnytti.

Kaksi pääaluetta: Egyptin Moeris -järvi ja Palestiinan Ngati Kuolleenmeren lähellä. Suuri kirjasto ja koulu, Johannes Kastaja opiskeli siellä. He uskoivat että ihminen on tehty kolmesta asiasta: keho, mieli, tunteet. Ihmisen päämäärä oli evoluutio, sisäinen ja planeetallinen ja koko universumin suhteen. Keho oli ykköskeino jonka kautta ilmaistiin sitä. Mieli oli sisäinen ilmentymä, ajatusten ja tunteiden Luoja, mihin keho sitten vastasi ja toimi sen mukaan. Ajatus oli siis korkein, voimakkain voima universumissa. Sillä se oli tunteiden sekä toiminnan yllyttäjä. Siksi he harjoittivat itseään, valjastaakseen tätä voimaa positiivisella tavalla. Tietäen että jokainen ajatus vaikutti planeetalla jokaisen elämään lähetettyjen värähtelyjen kautta, joita lähetettiin kollektiiviseen alitajuntaan.

Qumranin yhteisöt perustettiin 130 eKr Messiaan saapumisen valmistautumiseen. Hän tulisi suuremmalla todennäköisyydellä essealaisten keskuudesta, kuin papiston tai Daavidin kuninkaallisesta talosta, jotka olivat suuresti muuttuneet aikojen saatossa.

Kuolleenmeren kääröistä vapaa suomennokseni, ei siis virallinen: "Veljeyden puutarhassa istutettiin laki, että ihmisen sydän valaistuisi ja että kaikki todellisen oikeudenmukaisuuden tiet suoristuisivat hänen edessään. Nöyrä henki, myös temperamentti, vapaasti myötätuntoinen luonne, ikuinen hyvyys ja ymmärrys, näkemys ja suuri viisaus jotka olivat kaikki Jumalan teoissa ja luottamus hänen moniin siunauksiinsa. Ja tiedon henki kaikessa suuren järjestyksen asioissa, kuninkaalliset tunteet kaikkia totuuden lapsia kohtaan. Säteilevä puhtaus joka jyrää kaiken epäpuhtaan. Hienotunteisuus koskien kaikkia totuuden salattuja asioita ja sisäisen tiedon salaisuuksia."

Kun kääröt löytyivät 1946, ihmiset olivat äimistyneitä että 2000 vuotta sitten pyhien miesten ja naisten yhteisö tasavertaisesti yhdessä asuen kantoivat sisällään selvästi kristillisyyden siemeniä. Essealaiset pitivät itseään pyhien opetusten vartijoina. Heillä oli hyvin vanhoja käsikirjoituksia, joista osa aikojen alusta. Iso osa koulujen jäsenistä vietti aikaansa kääntäen ja kopioiden niitä tekstejä monille kielille, säilyttääkseen tämän kehittyneen tiedon. He katsoivat sen Pyhäksi Työksi. He pitivät sisaristoaan / veljestöään Jumalan poikien ja tyttöjen opetuksen maanpäällisenä läsnäolona. He olivat valo joka ohjasi pimeydessä ja joka opastaa pimeyttä muuttamaan itseään valoksi. Joten kun ehdokas pyysi päästä heidän kouluunsa, se tarkoitti että hänen sisällään koko sielun heräämisen prosessi oli laitettu liikkeelle.

Essealaiset erottivat nukkuvat sielut ja heränneet. Tarkoitus oli helpottaa nukkuvia sieluja, yrittää herättää uneliaat ja toivottaa tervetulleeksi ja ohjata heränneitä sieluja. Vain heränneet sielut voitiin vihkiä veljestön / sisariston mysteereihin.

He näkivät itsensä muista erillisinä, eivät ulkonäkönsä takia, vaan sisäisen elämänsä valaistumisen takia. Ja luonnon salaisten mysteerien tietämyksen takia, jotka olivat toisille tuntemattomia. Juutalaisuuden vähemmistöstä he nousivat ensimmäisiksi kristityiksi, essealais-nasaretilaisiksi.

Koko yhteisön pääpaikka oli Carmel -vuori Pohjois-Israelissa. Jeesus yhdistettiin pääasiallisesti Carmeliin, sillä tämä alue oli nimeltään Nazarenes. On siis paljon todisteita että Jeesus eli suuren osan elämästään tuolla alueella. Vain neljä Jeesuksen elämäntapahtumaa tapahtui Etelä-Israelissa: syntyminen Betlehemissä, vierailu temppeliin 12-vuotiaana, Johannes Kastajan kaste, viimeinen matka Jerusalemiin. Kaikki nämä matkat on kuvattu tapahtuneeksi pitkän matkan takaa Pohjois-Israelista.

Tutkijat ovat yksimielisiä että Johannes Kastaja oli Qumranista. Jordan-joki on yhteydessä Kuolleeseen mereen Qumranin lähellä. Kun pyhä perhe palasi Egyptistä Herodeksen kuoleman jälkeen he asettuivat Nasaretiin. Se on hyvin lähellä Carmel -vuorta. Mutta sinä aikana ei ollut Nasaretin kaupunkia, se oli vain kylä joka teki yhteistyötä essealais-nasaretilaisten kanssa. Siksi Uudessa Testamentissa Apostolien tekojen aikaisia kristittyjä verrataan nazarenejen lahkoksi. 

Jeesuksella on monia yhtäläisyyksiä essealaisten Oikeudenmukaisuuden Opettajaan. Tähän opettajaan viitataan Käyttäytymisen Ohjekirjassa ja Damaskoksen dokumentissa. Opettaja liitetään erämaan tien valmistautumisen aikaan. Häntä neuvotaan olemaan kiihkoilija lakia vastaan. 

Johannes 2:14 "Ja löysi templissä istuvan ne, jotka karjaa, lampaita ja kyhkyläisiä myyskentelivät, ja vaihettajat.
Ja hän teki ruoskan köysistä, ja ajoi ulos ne kaikki templistä ja lampaat ja karjan, ja heitti pois vaihettajain rahat ja maahan kukisti pöydät. Ja sanoi niille, jotka kyhkyisiä myivät: viekäät nämät täältä pois ja älkäät tehkö minun Isäni huonetta kauppahuoneeksi. Mutta hänen opetuslapsensa muistivat kirjoitetuksi: sinun huonees kiivaus on minun syönyt. Niin vastasivat Juudalaiset ja sanoivat hänelle: mitä merkkiä sinä meille osoitat, ettäs näitä teet? Jesus vastasi ja sanoi heille: jaottakaat maahan tämä templi, ja minä tahdon sen kolmantena päivänä rakentaa ylös. Niin Juudalaiset sanoivat: tätä templiä on rakennettu kuusiviidettäkymmentä ajastaikaa, ja sinä rakennat sen kolmena päivänä?"

Damaskos -dokumentissa: "Opettajan tulee kävellä laeissa ennen Messiaan ylösnousua Aaronin ja Israelin viimeisinä päivinä". Ylösnousu on synonyymi palaamiselle, nousemiselle, jopa pelastautumiselle.

Kääröissä on viittaus oikeudenmukaisen ihmisen tappamisesta:

Jaakob 5:6 Te olette tuominneet, te olette tappaneet vanhurskaan, joka ei ole teitä vastaan ollut. 

Jaakob peräänkuuluttaa kärsivällisyyttä. Hänen kirjeensä Raamatussa saattaa olla kristittyjen muokkaamasta essealaisten versioista kieliasun perusteella.

Oikeudenmukaisuuden Opettajan ja Jeesuksen elämän yhteensattumukset:

Kummatkin olivat kunnioitettuja profeettoja, kärsivinä palvelijoina. Kummatkin saarnasivat katumuksesta, puutteesta, nöyryydestä, rakkaudesta naapuria kohtaan, hyväntekeväisyydestä. Kummatkin määräsivät Mooseksen lain seuraamista. Kummatkin olivat Jumalan valittuja ja Messiaita, maailman sovittajia. Kumpikin vastusti pappeja, saddukeuksia. Heidät tuomittiin ja murhattiin. Kumpikin löysi uskovien kirkon/seurakunnan jotka ajattelivat hänen palaavan loistossaan. Keskeistä oli pyhä ateria. Kummatkin ovat tuomitsijoita viimeisellä tuomiolla. Kummatkin ennustivat Jerusalemin kukistumisen. 

Sekä essealaiset että kristityt uskoivat kasteeseen. Käyttäytymisen Opas määräsi että vihittävä puhdistetaan sielunsa nöyrtymisellä kaikille Jumalan ohjeille. Mutta vasta kun hänen lihansa on kastettu ja pyhitetty puhdistavalla vedellä.

Alkukirkkoa Jerusalemissa johti 12 apostolia. Essealaisten yhteisöä johti 12 henkilön neuvosto. Jeesus sanoi: siunattuja ovat nöyrät, sillä he perivät maan. Essealaiset kutsuvat itseään köyhiksi ja nöyriksi. He valmistautuivat perimään maan, kun Jumalan valtakunta luodaan.

Jeesuksen ajan kalenteri ja viimeisen aterian ajankohta eivät sopineet viralliseen juutalaiseen kalenteriin. Yhteisö käytti enemmänkin solaarikalenteria kuin virallista kuukalenteria. Tällöin pääsiäisateria olisi ollut päivää ennen, joten hänet olisi ristiinnaulittu ennenkuin pääsiäinen alkoi. 

(Tähän sopisi siis Bill Donahuen tulkinta että Jeesuksen elämä kuvaa aurinkovuotta, hän oli "3 päivää luolassa" 21-24. joulukuuta jne. Löytyy: https://saderatsastaja.vuodatus.net/lue/2023/03/paasiainen-pyha-aiti-kontakti-rukous-bill-donahue-suomennos )

Kummallakin yhteisöllä oli identtinen rituaaliateria. Essealaisilla pappi siunaa ensin, sitten vasta Jeesus ojentaa käden leipään. Kummatkin yhteisöt viittaavat johtajaan nimellä Mestari. 

Essealaiset asuivat jokien ja järvien rannoilla, erossa kaupungeista. Heillä oli laaja tietämys viljasadoista ja maaperästä, ilmasto-olosuhteista, joten he pystyivät kasvattamaan hedelmiä ja vihanneksia erämaa-olosuhteissa. Heillä ei ollut palvelijoita, tuomitsivat orjuuden. Ei köyhiä ei rikkaita, loivat oman ekonomian. He käyttivät paastoamista profetointiin valmistautumisessa. Kasvilääkintä. Ruokailu alkoi ja päättyi rukoukseen. He olivat vegaaneja. Jäsenyyden koeaika oli vuosi, virallinen 3 vuoden opiskelu jota seurasi 7 vuotta lisää ennenkuin sai luvan täydellisiin sisäisiin opetuksiin. Heillä oli valkoiset vaatteet.

Opetukset osoittavat kuinka ihmisten poikkeaminen näistä opetuksista on kaikkien ongelmiemme syytä ja ne antavat tapoja joilla voimme löytää tiemme ulos/takaisin siitä ongelmasta.

***

Hymnien kirjasta lisää: https://teologia.fi/2010/12/profetia-profeetattomana-aikana/

Lyhyesti: "Hymnien kirja on runollinen teos, joka on Qumranin käsikirjoitusten joukossa yksi laajimmista ja parhaiten säilyneistä käsikirjoituksista. - - Teksti itse lienee kuitenkin syntynyt jo toisella vuosisadalla ennen ajanlaskun alkua. Käsikirjoitus oli alun perin yli 4,5 metriä pitkä, - -. Hymnien kirjan hymnit on perinteisesti jaettu kahteen ryhmään, opettajan hymneihin ja yhteisöllisiin hymneihin. Monet Hymnien kirjan hymneistä ovat pitkiä ja rakenteeltaan monimutkaisia, - -. Hymnit sisältävät Jumalan ylistämisen lisäksi monia opettavia jaksoja esimerkiksi hengistä, oikeasta ajanlaskusta ja enkelien lankeemuksesta. - - Qumranin tekstilöydöt paljastavat huikean määrän aikaisemmin tuntematonta juutalaista kirjallisuutta Toisen temppelin ajalta. - - Yhteisöllisissä hymneissä psalmisti kuvaa saamaansa viestiä kertomalla saaneensa Jumalalta tietoa, viisautta ja ymmärrystä. Viisaus ei ole arkikokemuksesta saatua ymmärrystä kuten esimerkiksi Sananlaskujen kirjassa, vaan Jumalan paljastaa psalmistille salaista tietoa. - - Kätketyt asiat ovat sapatti, laki, juhlat ja kaikki mitä Jumala haluaa. 

Kuka voi yhteisöllisten hymnien mukaan vastaanottaa jumalallista tietoa? Eräissä profetiaa kuvaavissa teksteissä tieto ja henki liittyvät niin oleellisesti toisiinsa, että Jumalan hengen saanut henkilö on yhtä kuin profeetta.Tieto ja henki ovat molemmat keskeisiä tekijöitä profetiassa. Koska myös monissa yhteisöllisissä hymneissä jumalallisen tiedon saajaa kuvataan henkilöksi, jolle Jumala on antanut henkensä, voidaan hymnien puhujaa kutsua profeetaksi.

On merkittävää, ettei yhteisöllisissä hymneissä mainita, että Jumala antaisi henkensä vain harvoille valituille. Sen sijaan hymnien ”minä” vaikuttaa ihmiseltä, johon monet Qumranin liikkeen jäsenet olisivat voineet samastua: Hengen vastaanottanut henkilö on oikeamielinen ihminen, joka noudattaa Jumalan käskyjä."

Käytöksen kirjasta: "Kuten minulle on tehty tiettäväksi sinun syvät mystiset asiasi, kaikki asiat ovat olemassa sinun kauttasi eikä ole ketään vierelläsi. Lakisi mukaan olet ohjannut sydäntäni, että asetan askeleeni suoraan eteenpäin oikealle polulle ja kävelen siellä missä sinun olemuksesi on."

Videon luento jatkuu: Vala asetettiin Valon lasten palkitsemista varten, parantavan ja runsaan rauhan kera. Pitkän elämän, hedelmien, siementen, ikuisten siunausten kera. Ikuisen ilon kera, ikuisen valon kuolemattomuuden kera. 

Essealaiset olivat oppineita psykologiassa, he tiesivät että meillä on tietoinen mieli ja alitajunta. He tiesivät että ajatus jota pidellään tarpeeksi voimakkaasti tietoisuudessa heti aamusta alkaen, vaikuttaa henkilöihin kaikkina valveillaolo tunteina. Aamulliset hartaudet avasivat mielen harmonisille virtauksille jotka sallivat niiden imeyttää erityisiä energiamuotoja fyysiseen kehoon. Iltahartaudet toimivat viimeisinä toimina samoin. He tiesivät että viimeisimmät ajatukset vaikuttivat alitajuntaan yön aikana. Iltahartaus sai alitajunnan kontaktiin suurten voimien varastoon. He tiesivät että uni voi tulla suuren tiedon lähteeksi. 

Esimerkki essealaisten hartauksesta nimeltään Rakkauden enkeli: "Rakastettu, anna meidän rakastaa toisiamme, sillä Rakkaus on taivaallisesta Isästä. Ja jokainen joka rakastaa, syntyy taivaallisesta isästä ja maan Äidistä. Ja tietää että enkelit rakastavat toisiaan kuten taivaallinen Isä on rakastanut sinua. Sillä taivaallinen Isä on rakkaus ja joka asuu rakkaudessa, asuu taivaallisessa Isässä."

Suomennos päättyy kohtaan 41:10.

*

Essealaiset ja jooga: https://youtu.be/F7bg9amRvsQ?si=bSsEzpPlm9-k06Bq

*

Bill Donahue: Moses https://youtu.be/CpS_S7Wpl04?si=Kqy3ru7Lw3QYB54Y